Data actualizării:
Data publicării:

În loc de ulei, mai bine unt de susan. Recomandările unui renumit nutriționist

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Unt de susan / Foto: Instagram / Mihaela Bilic
Unt de susan / Foto: Instagram / Mihaela Bilic

Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne recomandă o alternativă la utilizarea uleiului. Untul de susan are nenumărate beneficii și este ușor de utilizat. Iată ce spune expertul.

”Dacă tot suntem în post, vă sugerez să înlocuiți uleiul de floarea-soarelui cu un tip de grăsime mult mai gustos - pasta de susan. Evreii, libanezii și lumea arabă o numesc tahini, iar francezii îi spun "unt" de susan. Se obține din semințe fin măcinate și are un gust aromat, de nucă prăjită. Poate fi folosită ca înlocuitor de ulei în salate sau peste legumele gătite/coapte/la grătar.

Cea mai bună utilizare 

Cea mai isteață utilizare pentru tahini este în salata de vinete. În loc să folosești jumătate de sticlă de ulei și să obții un fel de maioneză de vinete, plină de calorii, cu două linguri de tahini vinetele se albesc, se leagă și sporesc, iuțeala dispare, iar gustul este fabulos. Și humusul, acea pastă de năut care seamănă cu fasolea bătută, are tahini ca ingredient de bază. Se potrivește în orice combinație, cu legume sau leguminoase, dar și ca sos pentru pește și carne.

Simplu de folosit 

Pasta de susan se găsește la raioanele de delicatese și este extrem de simplu de folosit: o lingură de tahini se subțiază cu 2 linguri de apă și un strop de zeamă de lămâie, obținând astfel o cremă/sos cu consistență de piure sau de smântână (în funcție de preferințe), ce poate fi întinsă pe paine (precum untul) sau încorporată în orice mâncare, în loc de ulei.

Argumentul nutritiv este că are doar 1/4 din caloriile uleiului și e plină de fibre, care se umflă și dau senzație de sațietate. Și gustul este net superior față de alte grăsimi, e o combinație de semințe prăjite cu aromă de halva și nuci rumenite la cuptor. Inutil să mai spun că poate fi folosită și în deserturi. E suficient să încercați, sigur o s-o "adoptați"”, a precizat nutriționistul Mihaela Bilic pe contul său de Instagram. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel