Data actualizării:
Data publicării:

În Islanda, balenele sunt ucise în agonie. Ce trebuie să știi despre permisul de vânătoare

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Islanda a acordat din nou permis de vânătoare companiei Hvalur, singura companie de vânătoare a balenelor din țară, să ucidă 128 de balene în sezonul de vânătoare din 2024. Această decizie a stârnit indignare din partea grupurilor pentru protecția animalelor, care consideră că vânătoarea de balene este crudă și inutilă.

Permisul pentru sezonul de vânătoare din 2024 permite companiei Hvalur să vâneze 128 de balene. Guvernul a declarat că decizia "se bazează pe o abordare precaută și reflectă accentul sporit al guvernului pe utilizarea durabilă a resurselor", potrivit BBC.

Organizația caritabilă pentru protecția animalelor, Humane Society International, a declarat că permisul a fost acordat "în ciuda dovezilor clare ale suferințelor imense ale animalelor". Aceasta a precizat că un raport independent realizat de o autoritate veterinară în 2022 privind vânătoarea de balene "a dezvăluit că unele balene ucise în vânătorile islandeze au murit după o agonie de până la două ore, 41% dintre balene suferind enorm înainte de a muri, timp de în medie 11,5 minute".

"O asemenea suferință a fost considerată o încălcare a Legii privind bunăstarea animalelor din Islanda", a declarat organizația caritabilă.

Islanda, Norvegia și Japonia sunt în prezent singurele trei națiuni care permit vânătoarea comercială a balenelor. Într-o declarație de marți, Guvernul Islandei a precizat că permisul acordat companiei Hvalur "este valabil pentru sezonul de vânătoare din 2024".

De asemenea, a informat că societatea are acum voie să vâneze "99 de balene în regiunea Groenlanda/Vestul Islandei și 29 de balene în regiunea Estul Islandei/Insulele Feroe, totalizând 128 de balene".

"Această decizie se aliniază cu recomandările Institutului de Cercetare Marină și Apă Dulce din 2017 și ia în considerare factorii conservatori ai ecosistemului stabiliți de Comisia Internațională a Balenelor", se adaugă în declarație.

Anul trecut, companiei Hvalur - care se crede că deține două nave de vânătoare de balene - i s-a permis să vâneze 161 de balene fin. Sezonul de vânătoare a balenelor din Islanda durează, de obicei, din iunie până în septembrie, înainte ca vremea să devină prea răcoroasă și întunecată.

Un sondaj recent a arătat că 51% dintre islandezi se opun vânătorii comerciale a balenelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel