În Grecia, este reglementată munca neplătită: Angajatorii pot cere angajaților să stea peste program până la 2 ore. Acum, apare și săptămâna de lucru de 6 zile
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels
Visul de a trăi în Grecia se spulberă acolo unde începe realitatea de a munci în Grecia. 

De la industria construcțiilor la sectorul turismului, angajatorii greci nu găsesc personalul de care au nevoie. Soluția guvernului: program mai lung de lucru. O nouă lege permite angajatorilor să implementeze o săptămână de lucru de șase zile. 

După 15 ani de recesiune și austeritate și trei pachete de salvare care au venit cu condiții dure, munca în Grecia nu mai este strict reglementată. Contractele colective sunt înghețate de ani de zile, iar în multe afaceri personalul lucrează pe bază de contracte individuale de muncă.

În timp ce săptămâna de lucru de 40 de ore este încă în vigoare, angajatorilor li se permite să solicite personalului să lucreze până la două ore neplătite pe zi pentru o perioadă limitată în schimbul unui timp liber mai mare, arată dw

În teorie, această muncă suplimentară este voluntară. În realitate, însă, lucrătorii din multe întreprinderi și locuri de muncă sunt forțați să lucreze mai multe ore fără a primi nicio formă de compensație. 

Autoritățile rareori efectuează verificări pentru a se asigura că legea muncii este respectată.

Dar chiar înainte ca legea privind săptămâna de lucru de șase zile să intre în vigoare la 1 iulie, lucrătorii greci lucrează mai multe ore decât orice altă forță de muncă din Europa. Cu o medie de 41 de ore pe săptămână, lucrează mai mult decât toți ceilalți cetățeni ai UE, potrivit agenției de statistică a UE, Eurostat. În plus, plata pe care o primesc pentru aceste ore lungi este scăzută în raport cu standardele europene.

Cu un salariu minim lunar de 830 EUR, Grecia ocupă locul 15 în UE în acest sens. În ceea ce privește puterea de cumpărare, se află pe ultimul loc în Europa.

De la 1 iulie, mulți lucrători din industrie, comerț cu amănuntul, agricultură și unele sectoare de servicii vor trebui să lucreze o săptămână de lucru de șase zile dacă angajatorii lor vor decide că este necesar. Pentru a șasea zi de muncă se va plăti un supliment de 40% din salariul zilnic.

Sectorul ospitalității este exclus din acest regulament deoarece săptămâna de lucru de cinci zile a fost desființată acolo în 2023.

„Legea 5053/2023 va anula definitiv săptămâna de lucru de cinci zile”, spune Aris Kazakos, profesor emerit de drept al muncii la Salonic și un cunoscut expert juridic. El avertizează asupra impactului negativ al acordării de putere absolută angajatorilor în relațiile de muncă. Deoarece angajatorul are autoritatea de a cere personalului să lucreze a șasea zi pe săptămână, personalul nu poate refuza să lucreze, spune el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel