În goană spre Santorini. ”Insula Instagram”, invadată de mii de turiști / video
Insula Santorini este invadată, la propriu, de mii de turiști, în fiecare zi. Autoritățile cer măsuri pentru limitarea turismului ”hashtag”.
Insula Santorini este invadată, la propriu, de un număr tot mai mare de turiști, număr care în perioada de vârf ajunge să îl depășească pe cel al rezidenților.
Pe social media au apărut filmulețe în care chiar se ironizează cozile uriașe formate de către turiștii care coboară de pe feriboturi și vor să urce în autocarele cu care vor ajunge în inima insulei.
”Am auzit la știri. Santorini nu are prea mulți turiști zilele acestea”, a scris un ghid, în imagini fiind foarte vizibil șirul aglomerat de oameni.
@vkf_travel #santorin #tour #vacation ♬ Boundless Worship - Josué Novais Piano Worship
De altfel, dacă vrei să o iei la pas, pe străduțele, și așa strâmte, și vrei să faci vreo fotografie pe care să o publici pe rețelele sociale, șansele să faci poze de grup sunt foarte mari, având de multe ori senzația că ești în vreun Târg de Crăciun în care nu poți arunca niciun ac.
Explicația este una foarte simplă, deoarece insula a primit, neoficial, numele de Insula Instagram, tocmai pentru arhitectura sa distinctă, cu clădirile albe cu acoperișurile albastre, străduțele înguste și bisericile pitorești, dar și pentru priveliștile uimitoare de la apusul soarelui, toate acesta oferind cadre perfecte pentru fotografiile instagramabile.
Turistă: Visul meu încă din liceu
De altfel insula a devenit și un simbol al frumuseții și romantismului, hashtag-urile legate de Santorini fiind printre cele mai folosite pentru destinațiile de vacanță, aceasta fiind pe ”lista scurtă” a vacanțelor, mai ales cele din sezonul estival, chiar și pentru turiștii de peste Ocean. ”Acesta este visul meu încă din liceu”, a declarat o turistă din SUA, în vârstă de 40 de ani, citată de Reuters.
Localnicii sunt copleșiți și cer măsuri
Situația, chiar dacă la o primă vedere este benefică pentru localnici, prin creșterea veniturilor, are și o față mai puțin plăcută, tot pentru aceștia. Motiv pentru care autoritățile locale s-au alăturat altor destinații de vacanță, precum Barcelona, Iseltwald sau Veneția, unde s-au luat măsuri pentru reducerea numărului de turiști, de la ”taxa pe selfie”, la taxarea suplimentară a turiștilor de zi sau la limitarea numărului de turiști în grupuri de maximum 25 de persoane, aceasta din urmă măsură a intrat în vigoare, în Veneția, începând cu 1 august, și vizează protejarea localnicilor în fața ”invaziei” turiștilor.
Potrivit primarului din Santorini, Nikos Zorzos, aproximativ 3,4 milioane de turiști străinu au vizitat insula, numai anul trecut, iar acest fapt pune presiune pe infrastructura învechită a acesteia, dar își și scoale pe insulari de pe piața imobiliară.
Zorzos spune că de ani de zile face presiuni asupra autorităților pentru a nu permite niciun pat suplimentar pe insulă și a propus limitarea numărului de vizitatori ai navelor de croazieră la 8 000 pe zi, față de aproximativ 17.000.
”Este în interesul țării noastre să existe o limită", a spus primarul.
Chiar și proprietarii de afaceri care beneficiază de pe urma turismului sunt îngrijorați. ”Nivelul nostru de trai a scăzut. Este la fel de simplu”, a declarat Georgios Damigos, care conduce un hotel cu 14 camere deschis de părinții săi în anii 1980. ”Santorini este o minune a naturii” care riscă să se transforme într-un ”monstru”, a mai spus Damigos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News