În epoca vitezei trăim pe fugă și din scurt. Bulai: Nu mai are nimeni timp. Suntem o societate de SMS-uri. Am văzut seriale cu episoade de câte 7 minute!
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Trece timpul altfel pentru "lumea modernă"?

Val Vâlcu și Alfred Bulai au căutat din nou "nod în papură", de data aceasta în privința noilor vremuri care, se pare, se conturează în jurul unei vieți duse pe fugă. Vorbim mai puțin, scriem mai puțin, vedem mai puține filme, și asta pentru a ține pasul cu viteza cu care se întâmplă  aproape totul în jurul nostru. Sociologul Alfred Bulai a făcut o scurtă radiografie a ceea ce trăim astăzi, prin comparație cu ce obiceiuri aveau oamenii în trecut.

"Toată societatea a devenit o societate de SMS-uri, de mesaje scurte de tot. În lumea științei, de exemplu, acum 70 de ani, un articol științific avea 30-40 de pagini, aveai ceva de spus. Acum la modă e să scrii 7-8 pagini, dintre care două sunt bibliografia.

Trăim într-o lume în care e multă informație și atunci ai nevoie de timp mai puțin. Gândește-te că pe vremuri, acum 30 de ani, aveam două-trei televiziuni, nu aveam internet și aveam timp să ne uităm la filme pentru că erau puține, în condițiile în care astăzi poți să vezi un film în permanență, pe internet.... Sunt televiziuni care au o groază de tipuri de programe... noi nu mai avem timp să le urmărim.

Am văzut deja seriale care nu mai merg pe 50 de minute de episod, nici măcar de 25 de minute.. În schimb, am văzut seriale cu episoade de câte 7-8 minute! Nu știu ce poate să se întâmple acolo! Suntem foarte aproape de mesaje din astea de Twitter... deja 5 minute se cheamă că e Enciclopedia Britanică. Cum adică 5 minute? Da' ce-i "Război și pace"? După mine, asta-i legată de consumul de online, de rețelele sociale unde lumea nu are timp să citească.

Am niște colegi care sunt în "Paleolitic" care scriu pe Facebook zece mii de cuvinte... Și le-am zis - Alo! Nu citește nimeni atât de mult!"

Emisiunea completă, aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel