Data actualizării:
Data publicării:

"În Croaţia, a fost un scandal... Ce e la noi e nimic". Peiu, cum se explică pierderile Petrom din 2004: Nu este un mister

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Petrișor Peiu, doctor al Universității Politehnica din București (1996), a explicat cum se justifică pierderile OMV din 2004.

"Spuneaţi că în 2001, 2002 şi 2003 OMV a avut profit şi în 2004 au apărut brusc nişte pierderi. Nu este un mister. Acele pierderi au apărut pentru că s-a cerut constituirea unor provizioane astfel încât investitorul care urma să vină să nu aibă niciun prilej să nu doarmă bine. Aşa au apărut acele pierderi în 2004.

A doua chestiune importantă. S-a spus foarte mult că era obligatorie privatizarea Petrom pentru intrarea în UE. Eu vă spun că nu doar pentru asta, ci pentru multe alte obiective pe care le avea România. Dar această obligaţie a fost comună pentru toate țările din Estul fost comunist.

Până la data la care s-a semnat contractul de privatizare Petrom, Polonia a hotărât să privatizeze pe bursă pachete mici şi, treptat, la compania națională. Astăzi, acea companie este cea mai mare din centrul şi estul Europei, cu o cifră de afaceri de vreo 5 ori mai are decât ce a Petrom  şi statul polonez, prin Ministerul de Finanţe are încă 49%,  este acţionar majoritar.

Ungaria - pentru că a existat pe masă alternativ cu privatizarea şi instituţiile financiar internaţionale acceptau că aia e o privatizarea, fuziunea între Petrom şi Mol şi emiterea de acţiuni comune pe Bursa de la Londra şi celelalte două burse internaţionale - la data privatizării Petrom, deja hotărâse aceeaşi strategie ca în Polonia. Astăzi, Mol este a doua companie din centrul și estul Europei şi statul maghiar este acţionar majoritar cu 36%.

Vezi și: Anca Alexandrescu arată contractul privatizării Petrom: Compania era profitabilă, dar a fost subevaluată, i s-au șters datoriile. Codul  Fiscal, modificat pentru OMV - pământuri vândute cu 1 dolar/mp

"În Croaţia, a fost un scandal... Nici nu vă închipuiţi! Ce e la noi e nimic."

Singurele două ţări care au hotărât să se privatizeze cu investitori "strategici" au fost România şi Croaţia. În Croaţia, a fost un scandal... Nici nu vă închipuiţi! Ce e la noi e nimic. A fost arestat premierul de atunci, compania INA s-a vândut către Mol. S-a dovedit ulterior ca Mol a acţionat puţin necinstit . A fost un scandal mare, s-a anulat privatizarea.

România ştia că celelalte ţări importante din centrul şi estul Europei - Polonia şi Ungaria - au hotărât să privatizeze pe bursă pachete mici şi instituțiile financiare internaționale acceptau acest lucru. Nu era obligatoriu să se facă privatizarea aşa cum s-a făcut", a spus Petrișor Peiu la Realitatea Plus.

Vezi și:  SRI, raport din 2004 în care se atrage atenția că România vinde Petrom  în mare dezavantaj. Guvernul de atunci, avertizat cu cel puțin 136 de rapoarte

Afacerea OMV Petrom de la CE Oltenia. Terenul care va intra în proprietatea austriecilor, o adevărată mină de aur

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel