În ce ţări şi în ce momente, şefii de servicii secrete au ajuns conducători de stat
În istoria recentă nu găsim foarte mutle cazuri de directori de servicii secrete care au ajunşi direct pe o funcţie înaltă în stat. O astfel de mutare a fost făcută fostul dictator egiptean, Hosni Mubarak, pe fondul revoltelor din Egipt, într-o încercare disperată de a-şi menţine puterea. Pentru a putea controla cu stricteţe strada, Mubarak a făcut o mutare istorică şi l-a numit ca vicepreşedinte al Egiptului pe şeful serviciilor de informaţii, Omar Suleiman.
Hosni Mubarak, care în 30 de ani de putere nu a avut un vicepreşedinte, l-a numit în această funcţie pe şeful serviciilor de informaţiilor Omar Suleiman, omul său de încredere. Suleiman a fost catalogat în presa internaţională drept omul care a condus cel mai de temut serviciu secret egiptean. El a coordonat tortura împotrvia prizonierilor americani şi israelieni prinşi în Egipt.
La vremea respectivă mutarea a fost considerată un gest de disperare a lui Mubarak, care se agăţa cu ultimele puteri de puterea din Egipt.
În România, pe fondul revoltelor de stradă, premierul Emil Boc şi-a dat demisia. Preşedintele Traian Băsescu, cel mai contestat om de către protestatari, l-a numit premier pe fostul director al SIE. Mihai Răzvan Ungureanu a fost la conducerea SIE, din decembrie, 2007, instituţie unde a fost numit după ce a demisionat de la MAE, în urma scandalului legat de reţinerea a doi muncitori români în Irak acuzați de spionaj.
Mutarea preşedintelui Traian Băsescu seamănă cu cea a lui Mubarak, în contextul revoltelor din ultimele săptămâni din România. În Egipt, la nici două săptămâni după numirea lui Suleiman, întregul regim a lui Mubarak a picat, iar fostul dictator a fost arestat.
Alte cazuri celebre de spioni ajunşi în fruntea statului
Un alt caz celebru de director de servicii secrete ajuns pe o funcţie înaltă este fostul preşedinte al SUA, George Bush. Acesta a fost director al CIA, dar între mandatul de la agenţia secretă americană şi cele două mandate de preşedinte, dar a trecut prin politică ca şi guvernator sau congresman. El a câștigat în alegeri, nu a fost numit, iar sistemul electoral din SUA a presupus o transparență totală a activității lui Bush.
Iuri Vladimirovici Andoropov a ajuns la putere în Rusia după moartea lui Brejnev. Andropv era în acel moment şef al KGB, fiind considerat unul dintre cei mai duri şi de temut directori pe care agenţia secretă i-a avut vreodată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News