În ce țară locuitorii vor întineri cu până la doi ani, în curând. Toți cetățenii vor avea vârsta schimbată
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels
În Coreea de Sud, atunci când se naște un copil, acesta este considerat în vârstă de un an. În ziua de Anul Nou, acesta mai câștigă un an. Aceasta înseamnă că un copil născut în decembrie ar fi considerat a avea doi ani doar câteva săptămâni mai târziu.

Dar această metodă de calcul s-ar putea schimba în curând, deoarece președintele ales al țării, Yoon Suk-yeol, face eforturi pentru eliminarea acestei tradiții.

Lee Yong-ho, șeful comitetului de tranziție al președintelui ales, a declarat că viitoarea administrație urmărește să standardizeze modul în care este numărată vârsta, pentru a aduce Coreea de Sud în conformitate cu restul lumii.

El a spus că diferitele calcule ale vârstei au dus la „confuzie persistentă” și „costuri sociale și economice inutile”.

Noua propunere pare să fi fost acceptată pe scară largă de unii - dar experții spun că au îndoieli cu privire la faptul că va fi efectiv implementată și respectată de întreaga populație.

Renunțarea la tradiție?

Nu este prima dată când oficialii sud-coreeni încearcă să vină cu o metodă standardizată de calculare a vârstei.

În 2019 și 2021, doi parlamentari au propus proiecte de lege într-o procedură similară, care ulterior nu au fost transpuse într-o lege de către Adunarea Coreeană (corespondentul Parlamentului).

Cu toate acestea, experții sunt împărțiți cu privire la ce înseamnă noua măsură pentru societatea coreeană, în ciuda faptului că sunt de acord cu propunerea din perspectivă administrativă.

Jang Yoo-seung, cercetător senior la Centrul de Cercetare pentru Studii Orientale din Universitatea Dankook a declarat pentru BBC că epoca coreeană este o reflectare a tradiției.

"Societatea noastră nu pare prea preocupată de abandonarea tradiției. Suntem în pericol de a abandona propria noastră unicitate și cultură și de a deveni mai banali?"

Dar un lucru asupra căruia toți pot fi de acord este că, chiar dacă standardul internaționaă este adoptat - este puțin probabil ca cei din Coreea - oficial sau neoficial - să înceteze să-și folosească „vârsta coreeană” în curând.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel