În ce stadiu se află acordul de cereale dintre Ucraina și Rusia: ”Am văzut că părțile sunt dispuse să rezolve problema”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Deși Turcia, care medieză între părți, vorbește despre pași importanți înainte, Kievul continuă să se teamă că Moscova ar putea bombarda porturile și navele.

Ruta Mării Negre ar putea fi deblocată în scurt timp pentru a permite trecerea mărfurilor de cereale din Ucraina. Acest lucru a fost anunțat de Guvernul turc, angajat în mediere între Kiev și Moscova, vorbind despre realizarea unui acord ”tehnic de bază” pentru înlăturarea blocajului porturilor și garantarea încă o dată a exporturilor de cereale.

Anunțul vine de la ministrul Apărării de la Ankara, Hulusi Akar, în urma discuțiilor de la Istanbul dintre părți, blocate de luni de zile, după ce transporturile din Ucraina au fost blocate de invazia rusă la sfârșitul lunii februarie.

Acest lucru a avut un efect de undă, milioane de tone de grâu și porumb rămânând nemișcate în depozite, ducând la creșterea prețurilor la alimente și la situații grave în țările dependente de import, în special Orientul Mijlociu și Africa.

Printre detaliile tehnice dezvăluite de Akar se numără: crearea unui centru de coordonare la Istanbul unde vor fi prezenți reprezentanți ai tuturor părților, controale comune la punctele de ieșire și sosire din porturi și garantarea ”siguranței navigației pe rutele de transfer".

”Am văzut că părțile sunt dispuse să rezolve problema”, a spus Akar. Acordul final va fi coordonat cu Națiunile Unite și o altă întâlnire este programată săptămâna viitoare în Turcia pentru semnarea acordului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a limitat la a vorbi despre ”unele progrese” realizate de delegații săi în această problemă.

”Depunem într-adevăr eforturi semnificative pentru a restabili aprovizionarea cu alimente pe piața mondială”, a spus Zelenskyi în discursul său nocturn, confirmând că detaliile vor fi convenite cu secretarul general al ONU.

Unul dintre nodurile care împiedică acordul se referă la teama Ucrainei de a deveni vulnerabilă la atacurile armatei ruse atunci când merge să îndepărteze minele care îi protejează porturile. Mine care între timp blochează și accesul la mare și împiedică plecarea navelor. Din acest motiv, delegații de la Kiev cer Moscovei să ofere garanții că nu va atinge porturile sau navele de cereale atunci când vor porni din nou, potrivit Agrifood.

"Astăzi, la Istanbul, am văzut un pas fundamental, un pas înainte pentru a asigura exportul sigur și sigur al produselor alimentare ucrainene peste Marea Neagră. Într-o lume întunecată de crize globale, astăzi avem în sfârșit o rază de speranță", a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care rămâne totuși mai precaut cu privire la posibilitatea semnării unui acord final săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, Națiunile Unite nu consideră acest acord ca pe un semn al potențialului sfârșit al războiului din Ucraina de către Rusia. "Cred că în orice caz acest acord a arătat că părțile sunt capabile să poarte un dialog constructiv și aceasta este, evident, o veste excelentă. Dar pentru pace mai este mult de parcurs", a conchis Guterres.

Citește și: 

Criza alimentară, scenariu catastrofal: ”O singură soluție”. Deputată din Ucraina, acidă: E mai ușor pentru UE să fie flexibilă în relațiile cu Rusia

Foametea catastrofală pare a fi cea mai mare teamă o momentului. O criză alimentară, cu vârful în primăvara lui 2023, este preconizată de analiști. Sezonul revoltării de vară din Ucraina se face în vreme de război, iar fermierii se confruntă cu numeroase probleme. Capacitatea Ucrainei s-a diminuat drastic de la începutul războiului, la sfârşitul lui februarie.

Blocada rusă asupra porturilor de la Marea Neagră împiedică exportul a mii de tone de cereale. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că până la 60 de milioane de tone de cereale ar putea rămâne blocate în ţară până la toamnă, dacă nu se găseşte altă soluţie, scrie Rador. 

Rutele alternative feroviare şi fluviale sunt insuficiente pentru a prelua cantitatea de cereale care e transportată uzual pe mare.

"Unica soluţie e deblocarea Mării Negre", a declarat luni pentru EUobserver deputata ucraineană Inna Sovsun, vicepreşedinta Partidului Holos.

UE şi-a concentrat majoritatea eforturilor pe suplimentarea exporturilor pe rutele de transport terestre, dar acest lucru nu face să se simtă o "diferenţă sistemică", a declarat Sovsun. Ecartamentele feroviare incompatibile între Ucraina şi majoritatea statelor UE e unul dintre obstacolele majore din calea redirecţionării pe uscat a exporturilor agricole ucrainene.

"A ne ajuta să distrugem flota rusă din Marea Neagră ar fi cea mai bună soluţie, dar (...) e mai uşor pentru UE să fie mai flexibilă în relaţiile cu Rusia - şi, din nefericire, Rusia exploatează acest lucru", a declarat Sovsun.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel