Data publicării:

În ce condiţii îşi va retrage Rusia armele nucleare din Belarus

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Rusia a anunţat condiţiile pentru retragerea armelor nucleare din Belarus. 

Retragerea armamentului nuclear tactic rusesc de pe teritoriul Republicii Belarus este ipotetic posibilă, a declarat directorul Departamentului 2 pentru ţările CSI al Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, Aleksei Polişciuk.

După cum a declarat acesta, citat de RIA - Novosti, pentru aceasta SUA şi NATO trebuie să renunţe la cursul politic destructiv de subminare a Rusiei. Polişciuk a precizat că are în vedere "retragerea completă a tuturor armelor nucleare americane pe teritoriul SUA, cu lichidarea infrastructurii corespunzătoare din Europa". Diplomatul a mai arătat că amplasarea armelor nucleare pe teritoriul belarus este un răspuns la "politica nucleară destabilizatoare a NATO şi a Washingtonului."

Zilele acestea s-a comunicat că Statele Unite nu au văzut semne ale pregătirii Rusiei pentru utilizarea armelor nucleare. Reamintim că pe 25 martie preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a anunţat decizia de a desfăşura arme nucleare tactice în Republica Belarus, scrie Rador.

Citeşte şi - Dmitri Medvedev ameninţă din nou NATO cu armele nucleare: Am fi obligaţi, conform regulilor unui decret al preşedintelui Rusiei

La începutul lunii iulie, NATO anunţa că nu vede schimbări în ceea ce priveşte politica nucleară a Rusiei. 

"Retorica nucleară a Rusiei este nesăbuită şi periculoasă. Aliaţii NATO monitorizează îndeaproape ceea ce face Rusia; până acum nu am văzut nicio schimbare în postura de desfăşurare nucleară a Rusiei care să necesite o schimbare din partea noastră, dar vom rămâne vigilenţi", a declarat Stoltenberg înaintea unui summit al liderilor NATO la Vilnius, în capitala Lituaniei.

În acelaşi timp, Alianţa Nord-Atlantică nu a văzut nicio mişcare a luptătorilor grupării paramilitare Wagner în Belarus, aliat al Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, a afirmat secretarul general al NATO.

"Monitorizăm foarte atent situaţia", le-a spus jurnaliştilor Stoltenberg, înaintea deschiderii summitului NATO de două zile la Vilnius, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel