În cazul locuitorilor din Greenfield, Clotilde Armand s-a spălat pe mâini definitiv și a aruncat pisica în curtea lui Nicușor Dan
Direcția Cadastru, Fond Funciar, Patrimoniu și Registru Agricol a Sectorului 1 le-a răspuns rezidenților din Greenfield, în urma sesizării despre suprapunerea Străzii Vadul Moldovei cu drumul forestier FE-004.
„Dificultățile pe care locuitorii Cartierului Greenfield le întâmpină ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor Sentinței civile nr. 1492/12.05.2008 pronunțată de Tribunalul București, irevocabilă, în urma căreia s-a hotărât faptul că, imobilul cunoscut sub denumirea de Strada Vadul Moldovei se suprapune cu drumul forestier 'FE-004 si prelungirea acestuia si reprezintă proprietatea statului român în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, sunt binecunoscute la (n.r. nivelul) instituției noastre drept pentru care vă asigurăm că în vederea remedierii situației în care vă aflați au fost și sunt depuse eforturi susținute pentru identificarea si punerea în aplicare a unei soluții viabile, în acord cu prevederile legale în vigoare, aplicabile în cel mai scurt timp posibil”, se arată în răspuns.
Primăria Sectorului 1 a arătat și dispozițiile legale care pot fi de folos pentru rezolvarea problemei:
„Subliniem faptul că în conformitate cu prevederile Legii 46/2018 - Codul silvic, republicată cu modificările și completările ulterioare, art. 37 alin. (1): "Pot fi scoase definitiv din fondul forestier național, doar cu condiția compensării acestora, fără reducerea suprafeței fondului forestier și cu plata anticipată a obligaților bănești, numai terenurile necesare realizării sau extinderii următoarelor categorii de lucrări și obiective: (...) e) (..) drumuri de interes județean și local.
De asemenea, vă facem cunoscut faptul că potrivit prevederilor art. 292 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare. "(1) Trecerea unui bun din domeniul public al statului in domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale se face la cererea consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local al comunei, al orașului sau al municipiului, după caz, prin hotărârea Guvernului, inițiată de autoritățile prevăzute la art. 287 lit a), care au în administrare bunul respectiv, dacă prin lege nu se dispune altfel.”.
Totodată, având în vedere prevederile O.G. nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, art. 8 alin. (1) "Drumurile de interes local aparțin proprietății publice a unității administrative pe teritoriul căreia se află", iar conform alin. (3) al aceluiași articol "Clasificarea drumurilor de interes local, precum și clasificarea ca drum de interes local a unui drum neclasificat se fac prin hotărârea consiliului local respectiv", în cazul de față Consiliul General al Municipiului București, și în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) si (2) din ordonanța anterior menționată "Drumurile de interes local aparțin proprietății publice a unității administrative pe teritoriul căreia se află (...) ”.
Totodată, în răspuns se mai precizează că „declararea ca drum de interes public local a drumului forestier D 68 FE 004 (...) precum și solicitarea de trecere din domeniul public al statului român în domeniul public al municipiului București intră exclusiv în sfera de competență a Primăriei Municipiului București”.
„Astfel, raportat la cele mai sus menționate, plata taxei de scoatere definitivă din fondul forestier a suprafeței de 0,3009 ha, aflată în proprietatea publică a statului și localizată în UP II Băneasa, pentru realizarea căii de acces în cauză, în valoare de 80115,83 lei, conform adresei Gărzii Forestiere București, înregistrată la Sectorul 1 al Municipiului București cu nr. 3502/19.01.2022, poate fi efectuată doar în cazul în care Primăria Municipiului București își exprimă intenția în vederea trecerii din domeniul public al statului român în domeniul public al municipiului București”, se mai arată în răspuns.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News