Data publicării:
În Austria da, în România ba! Riposta ANAF după refuzul OMV Petrom de a ne plăti taxa de solidaritate
OMV Petrom nu ar vrea să plătească taxă de solidaritate statului român, invocând o breșă din OUG, dar nu refuză aceeași taxă statului austriac.
După ce OMV a anunțat că nu intră în sfera de aplicare a taxei pe solidaritate, Lucian Heiuș, președintele ANAF, a avut o reacție foarte dură. Acesta a anunțat că toate companiile care se încadrează în prevederile Ordonanței 186 vor fi verificate la sânge. În cazul în care nu-și plătesc contribuțiile, Fiscul ar urma să vină cu o impunere. Pentru profitul de anul trecut, Petrom ar trebui să plătească mai bine de un miliard de euro. Compania a înregistrat, pe fondul scumpirilor din 2022, un profit estimat de 12 miliarde, scrie Observator.
Președintele ANAF consideră că OMV, o companie listată la bursă, face, prin reacția sa, un marketing de bursă, chiar dacă statul român tot ce face este să transpună o directivă europeană. Cu toate acestea, OMV transmite că veniturile nu depășesc 75% din cifra de afaceri. Dacă în România nu vrea să plătească contribuție (60%), OMV o va face, în schimb, în Austria, unde va plăti o contribuție de 40%, dar și-n alte state europene.
”Ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite”, a transmis OMV Petrom printr-un comunicat de presă.
Sursa citată scrie că Ministerul Finanțelor recunoaște că există posibilitatea ca OMV Petrom să scape de plată, cu atât mai mult cu cât ar putea transfera profitul către compania-mamă, OMV, din simplul motiv că în Austria taxa este de 40%, faţă de 60% în România.
”Eu pot să vă spun doar că ANAF-ul va controla la sânge toate societățile care se încadrează în prevederile Ordonanței 186. Vom verifica în prima fază dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt prevăzute în Ordonanță, adică să fie 75% din cifra de afaceri pe acele coduri CAEN. După aceea vom verifica dacă calculul și cuantumul contribuției la solidaritate este corect încadrat și achitat” dă asigurări Lucian Heiuş, președintele ANAF.
Citește mai mult aici: OMV și plata taxei de solidaritate. Șeful Fiscului: „O să îi controlăm la sânge”
Europarlamentarul Rareș Bogdan a avut o reacție vehementă încă de la începutul scandalului pe această temă. Astăzi, cu privire la poziția președintelui ANAF, el a spus: ”Lucian Heiuş a procedat corect, ca un braţ de fier al statului român şi sper să nu rămână la nivel declarativ. Timp de 33 de ani, foarte multe corporaţii, multinaţionale prezente în România au considerat ţara asta o zonă fără reguli”. Citește aici mai mult
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News