Data actualizării:
Data publicării:

Pandemia silențioasă care va ucide 10 milioane de oameni în 2050. Gabriel Dina, Pfizer România: Dacă ne-am uita la cât ne costă bolile, deciziile ar fi uşor de luat

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Anna Shvets)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Anna Shvets)
Dr. Gabriel Dina, director Corporate Affairs Pfizer România, a vorbit despre vaccinare și costurile bolilor care ar putea fi prevenite.

"Rămânem consecvenţi cu lupta împotriva pericolelor induse de agenţii infecţioşi. Nu doar pe vaccinuri, dar şi pe lupta împotriva rezistenţei microbiene, o pandemie silenţioasă. Știm, de cinci ani, care sunt predicţiile. În anul 2050, se estimează că vor muri 10 milioane de oameni - actualmente, suntem la mai puţin de cinci ori de această cifră - şi vor fi costuri de 100 de trilioane de dolari.

Din perspectiva vaccinurilor, rămânem mobilizați pe cercetarea pe COVID 19, pentru că nu se ştie exact cum vor evolua lucrurile. Urmează  să vedem care vor fi recomandările vaccinale de la agenţiile şi autorităţile medicale. Dar şi astăzi recomandările, din păcate, nu se aud prea mult, nu sunt promovate suficient pentru populaţiile la risc, persoanele cu boli cronice, obezitate, diabet, boli cardiovasculare. De asemenea, riscul de spitalizare la aceste categorii de vârste şi de patologii rămâne crescut.

Aşa benignă cum pare să fie pandemia în stadiul actual, iată că ia viaţa a încă 40 de români pe săptămână. Au fost opt săptămâni de creştere constantă, de spitalizări, de decese, de spitalizări de minori - 120 de cazuri - de spitalizări la adulţi şi de cazuri de ATI. Cred că eforturile trebuie concentrate pe populaţia la risc", a spus dr. Gabriel Dina, în cadrul dezbaterii online ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității", organizată de DC News Media Group.

"Dacă ne-am uita la cât ne costă bolile, cred că deciziile ar fi relativ uşor de luat"

"100 de trilioane de dolari sunt estimate a fi costurile rezistenţei antimicrobiene, în anul 2050. Acum, ne putem uita din perspectiva COVID 19, unde, la o populaţie de 360 de milioane, vaccinurile au însemnat - mă refer la SUA care se uită atent la toate aceste statistici şi date - undeva la sub 100 de miliarde de dolari, cu costurile de administrare, nu doar costurile de achiziţionare.

În schimb, costurile economice pe care le anticipau erau de nivelul trilioanelor de dolari - undeva de la 3,2 trilioane de dolari la 16 trilioane de dolari, 18 milioane de spitalizări pe care fizic nu aveau cum să le pună în spitale în 2021, primul an în care au apărut vaccinurile și care au permis preluarea controlului asupra pandemiei, alături de diagnostice şi medicamente.

Vreau să subliniez importanța focalizării pe costurile pe boli - încă tindem să ne uităm la cât de mult ne costă medicina. Dacă ne-am uita la cât ne costă bolile, cred că deciziile ar fi relativ uşor de luat. În România, nu avem o practică de a face studii de povară a bolii", a mai spus Gabriel Dina.

Dezbaterea integrală, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel