În afacerea Hayssam, Băsescu îi mișcă scheletele din dulap lui Ponta
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp

Într-un interviu pentru Romănia liberă, Traian Băsescu spune că aducerea lui Omar Hayssam în țară pentru a-și ispăși cei 20 de ani de condamnare pentru terorism, ar fi „un catalizator“ pentru o nouă suspendare, fiindcă „sunt prea mulţi cei îngrijoraţi“, inclusiv Victor Ponta. „Şi el are nişte schelete în dulap“, avertizează Traian Băsescu, „fiindcă, pe vremea în care prospera Omar Hayssam, el era şeful Corpului de Control al premierului Năstase. Acum nu știm în ce măsură Traian Băsescu poate sta liniștit în acest caz, chiar dacă dosarul Hayssam este secretizat,  măsură luată de nimeni altul decât de domnul Băsescu, după aducerea celor trei jurnaliști răpiți  în Irak.

 Despre modul cum a fost pusă la punct operațiunea de aducere în țară a lui Hayssa, Traian Băsescu este la fel de secretos ca până acum, nedorind să divulge decât faptul câ șeful CSAT, "care e şi singurul ce poate pune structurile de informaţii cap la cap. Vreau numai să vă imaginaţi ce ar fi fost la gura unora, ce acuzaţii, dacă operaţiunea eşua cu zgomot. Atunci toţi ar fi ştiut că numai preşedintele poate ordona astfel de operaţiuni în afara teritoriului naţional. Aşa, însă, a fost doar un succes…" mai spune Traian Băsescu  pentru România liberă.
 Direct interesaţi de subiectul Hayssam preşedintele îi vede pe liderii PSD şi pe o parte dintre liberali. "Ce ştiu cu certitudine este că preşedintele şi premierul României de dinainte de 2004 au primit 86 de informări mari despre Omar Hayssam. Erau destul de utile: despre legături în lumea politică, despre corupţie etc. Deci activitatea lui nu le-a scăpat organelor statului", a susţinut Băsescu.

Despre pactul de coabitare semnat cu Ponta, Băsescu afirmă că acesta este "doar expresia neîncrederii  în Victor Ponta. În fond, şi el are nişte schelete în dulap, fiindcă pe vremea în care prospera Omar Hayssam, el era şeful Corpului de Control al premierului Năstase. Avea în atribuţii inclusiv verificarea privatizărilor. Dincolo de aceste amănunte, acordul de coabitare prezentat la Bruxelles i-a făcut pe liderii europeni să răsufle uşuraţi şi să spere că se va respecta regula jocului.

În calculele lui Băsescu, temerile lui Ponta ar trebui să se lege de privatizările făcute de Hazssam în timpul guvernării Năstase. Despre afacerile lui Hayssam, președintele Băsescu afirmă că "este important de aflat ce s-a întâmplat cu IPRS Băneasa, Foresta Nehoiu, afacerile imobiliare, cine l-a sprijinit politic să fie atât de prolific în procesele de privatizare. Sunt lucruri pe care va trebui să le ştim. Hayssam a avut legături foarte puternice în interiorul PSD, dar nici PNL nu-i lipsit de legături cu Hayssam, nu ştiu PDL cum stă la acest capitol, că dacă aş şti aş spune. După 2004 el a făcut un efort de integrare în Alianţa DA şi-mi aduc aminte pozele cu Dinu Patriciu, cu Dorin Marian, dar nu acestea sunt marile mele aşteptări în legătură cu Omar Hayssam, ci să răspundă în faţa justiţiei, să aflăm felul în care a fugit şi să plătească cele 2 milioane de dolari fiecărui ziarist care a fost răpit în Irak, aşa cum a hotărât Înalta Curte. Sunt convins că familia lui are aceşti bani. Avem la îndemână şi procedura confiscării extinse, cu ajutorul căreia putem vedea când şi către cine a făcut transferul de proprietăţi".

Omar Hayssam ar putea fi un catalizator pentru o nouă suspendare a lui Traian Băsescu, lucru de care se teme acesta și care ar  arunca din nou ţara în aer. " Sunt prea mulţi cei îngrijoraţi", spune Băsescu.

Față de acest subiect, Ponta spune că:  "O suspendare a preşedintelui Băsescu în acest an nu va fi. Iar anul viitor cu atât mai puţin că îşi termină mandatul. Pagubele pe care le produce sunt mai mici decât dacă ne-am opri acum din ce avem de făcut".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel