IMUNITATE PREȘEDINTE: Efect devastator pentru Traian Băsescu, după ce CCR a respins excepția de neconstituționalitate privind imunitatea președintelui
CCR a respins, joi, o excepție de neconstituționalitate privind imunitatea președintelui României , ridicată de senatoarea Gabriela Firea. Decizia celor nouă judecători constituționali ar putea avea consecințe devastatoare pentru actualul șef al statului, Traian Băsescu.
Trei dosare grele până să ajungă la Cotroceni
Înainte să devină președintele României, numele lui Traian Băsescu a fost vehiculat în trei dosare importante: Flota, Casa din Mihăileanu și tranzacțiile cu Costel Cășuneanu.
Vezi și: Surpriză. Marele beneficiar al Noului Cod Penal este…
Odată ajuns la Cotroceni, Traian Băsescu a scăpat de problemele penale, în baza imunității prevăzute de Constituție pentru șeful statului. Cel care a lansat tema "imunității absolute" de care s-ar bucura președintele este Daniel Morar, ajuns între timp judecător constituțional.
Imunitate pentru declarații politice sau absolută?
Cum textul Legii Fundamentale lasă loc de interpretări, mai multe controverse au fost provocate de-a lungul timpului. Numeroase voci au spus că președintele s-ar bucura, conform Constituției, de aceeași imunitate de care se bucură parlamentarii, doar pentru declarații politice.
Decizia de joi a CCR ar putea fi însă interpretată ca una care arată că președintele țării se bucură de imunitate absolută, care împiedică începerea urmăririi penale în cazul său în orice situație.
Prescripția, suspendată de imunitatea absolută
În cazul în care imunitatea șefului statului ar fi limitată doar la declarații politice, prescripția în dosarele în care a fost implicat înainte de 2004 ar fi curs în cei zece ani ai lui Traian Băsescu la Cotroceni. Actualul președinte s-ar fi putut apăra în instanță spunând că el nu a avut imunitate absolută în perioada mandatelor. Nu este vina lui că Daniel Morar i-a "inventat-o".
Dacă însă hotărârea CCR va fi interpretată ca una care conferă președintelui imunitate absolută, cei zece ani de mandat ai lui Traian Băsescu nu vor fi luați în calculul perioadei de prescripție, pentru că dosarele ar fi suspendate de respectiva imunitate în acest interval.
Astfel, Traian Băsescu ar trebui să dea socoteală, odată cu încheierea mandatului, în toate dosarele de care l-a scăpat în ultimii zece ani imunitatea "inventată" de Daniel Morar.
Citește și: Traian Băsescu, spălare de bani. Sesizare făcută pe numele președintelui
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News