Impresionant: A fost descoperit secretul acusticii excepționale a teatrului antic grecesc din Epidaur
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube Buburuza Călătoare
Sursa Foto YouTube Buburuza Călătoare
Grecia este un loc în care istoria și mitul se întâlnesc și se contopesc într-o poveste care nu încetează să fascineze, în ciuda trecerii secolelor. Într-un orășel din Argolis, Epidaur, s-a născut Asclepius (Aesculapius după romani), fiul lui Apollo și zeul medicinei, sau cel puțin acolo s-a născut cultul său, în jurul secolului al V-lea î.Hr.

Sanctuarul dedicat lui Asclepius era cel mai cunoscut centru de tratament din lumea clasică, unde bolnavii mergeau pentru a obține vindecare: pacienții dormeau o noapte în templu, iar în timpul somnului însuși zeul, în visele lor, indica vindecarea potrivită.

Marea faimă a templului a adus prosperitate orașului, care s-a bucurat de multe clădiri civile, inclusiv faimosul teatru, unul dintre cele mai bine conservate monumente ale Greciei clasice.

Frumusețea și simetria sa perfectă sunt un simbol al perfecțiunii, care i-a încântat pe toți cei care au fost în acele locuri.

Misterul acusticii excepționale a teatrului

Timp de multe secole, misterul acusticii excepționale a teatrului a dat naștere la ipoteze și explicații, atât în ​​rândul savanților, cât și al laicilor, cu privire la modul în care s-a atins acest rezultat. 

Teatrul, care datează din secolul al IV-lea î.Hr., este opera principală a arhitectului Policlet cel Tânăr. Poate găzdui și astăzi 14.000 de persoane, în cele 55 de trepte care o compun ( 21 au fost adăugate de romani), și, ca în toate teatrele antice grecești, frumusețea peisajului este o parte integrantă a teatrului în sine.

Însă acustica sa extraordinară este cea care te surprinde și te lasă neîncrezător: orice sunet, chiar și cel al unei monede în cădere, se aude, fără nicio amplificare, de la prosceniu până la ultimul rând din vârf.

Potrivit unui articol publicat de Vanilla Magazine, unele teorii sugerau că vântul a fost responsabil pentru amplificarea excepțională.

Datorită unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia  s-a descoperit că, de fapt, calcarul treptelor acționează ca un filtru, eliminând frecvența joasă a sunetelor. În plus, rândurile de scaune amplifică sunetele de înaltă frecvență care vin de pe scenă.

Cercetătorul Nico Declercq, inginer mecanic, a crezut inițial că panta teatrului a fost cea care a garantat efectul acustic, pentru  ”undele sonore care se ridică aproape fără a fi amortizate” , dar surpriza a venit din efectul de filtru pe frecvențele joase. 

Piatra brută a tribunei acționează ca o capcană naturală a sunetului, absorbind frecvențele joase de la vocile actorilor. Telespectatorii compensează partea lipsă a spectrului audio cu un fenomen numit ”„înălțime virtuală”: creierul uman reconstituie frecvențele lipsă, așa cum se întâmplă uneori în conversațiile telefonice perturbate.

Constructorii teatrului Epidaur nu erau conștienți de aceste calități acustice excepționale ale calcarului, atât de mult încât mai târziu, în întreaga lume clasică, nimeni nu a reușit să obțină acel rezultat.

Citește și:

Murmurul, fenomenul global care nu ar avea o cauză. Tu l-ai auzit?

În 2012, după ce a auzit murmurul cu propriile sale urechi, profesorul de științe și fost lector universitar, Glen MacPherson, a decis să calce pe urmele lui David Deming pentru a ajunge la baza ciudatului fenomen. Pentru început, acesta a creat o hartă și bază de date, numită World Hum, acre este interactivă și care a acumulat mii de descrieri despre experiența murmurului și locațiile unde s-a auzit, pe tot globul. MacPherson estimează că până la 4% dintre oamenii din întreaga lume pot auzi zumzetul.

Înarmat cu aceste informații și cu o echipă de cercetători voluntari din diferite țări, MacPherson și-a propus să testeze un set ipoteze cu privire la posibila sursă.

Sursele naturale ale murmurului

Sursele naturale ale fenomenelor sonore au fost un punct de plecare evident. Sunetele rezultate de la vulcani, de exemplu, au fost verificate și s-a demonstrat că se propagă pe durate și distanțe care par ireale, înconjurând întregul Pământ de mai multe ori, scrie The Guradian.

Cu toate acestea, Elizabeth Silber, un fizician și un om de știință planetar din Canada, care a investigat rapoartele murmurului din Windsor, Canada, a spus că „există multe surse naturale, cum ar fi aurorele, fulgerele, meteoriții, vulcanii, cascadele și valurile oceanice. Totuși, niciuna dintre aceste explicații nu pare să fie în concordanță cu manifestarea murmurului”. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel