Impozitul ascuns din noul acord cu FMI. Îl vor plăti toți românii! Ponta recunoaște, Chițoiu calculează
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp

Fondul Monetar Internațional a găsit cei mai buni contribuabili pentru stat: toți cetățenii români. Un impozit ascuns, rezultat în urma înțelegerii Guvernului cu FMI, va fi plătit de toți românii. Deși costul va fi derizoriu la nivel de cetățean, va exista o scumpire și  încasările statului vor ajunge la 500 de milioane de lei în 2014. De evaziune fiscală nu se poate pune problema, așa că încasările sunt sigure. Premierul Victor Ponta a recunoscut, ministrul Daniel Chițoiu a calculat. 

Noul acord cu Fondul Monetar Internațional presupune introducerea plății impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, a anunţat premierul Victor Ponta. Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a confirmat și a calculat: încasările în 2014 se vor ridica la 500 de milioane de lei, bani plătiți de toți cetățenii români, care, de exemplu, își plătesc factura de energie electrică și gaze naturale.

Care sunt construcțiile speciale

Construcţiile speciale sunt acele construcţii care nu sunt realizate sub forma de incintă sau care nu sunt destinate desfăşurării unei activităţi. Sunt considerate construcții speciale: canalizări şi reţele de telecomunicaţii subterane şi aeriene, căi de rulare, de incintă sau exterioare, galerii subterane, planuri înclinate subterane şi rampe de puţ, puţuri de mină, coşuri de fum, turnuri de răcire, baraje şi construcţii accesorii, diguri, construcţii-anexe, de îmbunătățiri funciare, porturi, canale navigabile cu ecluzele şi staţiile de pompare aferente canalelor, poduri, viaducte, apeducte şi tuneluri, reţele şi conducte pentru transportul sau distribuţia apei, produselor petroliere, gazelor şi lichidelor industriale, reţele şi conducte de termoficare şi reţele de canalizare, terasamente, platforme betonate, împrejmuiri, instalaţii tehnologice, rezervoare şi bazine pentru depozitare.

Ministrul Chițoiu confirmă și calculează

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a confirmat că nu s-au mai făcut derogări. Daniel Chiţoiu a adăugat că se va pune impozit pentru piscine și parcări cu destinaţie comercială. Taxele vor fi adăugate la prețul actual. De exemplu, taxa pe stâlpi va fi adăugată la factura de energie electrică.

Ministrul Daniel Chițoiu a subliniat: "Toate companiile care deţin construcţii speciale vor fi impozitate, deci inclusiv E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz, Romgaz... Nu numai companiile de stat, dar şi companiile private (...) Stabilim în perioada imediat următoare (nivelul taxării - n.r.), noi stabilim ca măsură de principiu, măsură ce vom impozita ca şi construcţie specială, depinde de categoria de construcţie specială, va avea o cotă diferenţiată", scrie Mediafax.

Agerpres precizează că ministrul Finanțelor a mai declarat că veniturile din impozitarea construcţiilor speciale sunt estimate la 480-500 milioane lei în 2014.

Scumpiri cu până la 20%

"În urma aplicării impozitelor, se vor duce la bugetul statului sume foarte importante care în mod direct vor ajunge în preţul de energie şi gaze. După discuţiile cu primarii, am discutat cu cei de la companiile de energie şi gaze şi au spus că preţurile la energie şi gaze vor creşte cu până la 20%", a declarat fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel