• Impozitarea veniturilor nedeclarate, creștere până la 70%. Prof. Mircea Coșea: Greu de pus în practică în România
Analistul economic, prof. Mircea Coșea, a vorbit despre creșterea impozitării veniturilor nedeclarate și creșterea TVA-ului.
Prof. Mircea Coșea, analist economic, a intervenit la un post TV unde a făcut precizări legate de creșterea gradului de impozitare a veniturilor nedeclarate și despre care spune că va fi foarte greu de punere în aplicare, subliniind că acestea sunt ”doar declarații”. De asemenea, analistul a punctat că în ciuda scăderii inflației, puterea de cumpărare a românilor este încă una scăzută, dar mai ales că o creștere a TVA-ului, așa cum se vehiculează în spațiul public ar însemna ”un dezechilibru politic și social grav”.
”Este foarte greu de spus, s-a mai încercat și în alte țări. Au fost situații extrem de critice în anumite țări, în Franța, în Grecia. Această impozitare a veniturilor excepționale ține de o logică foarte strictă și anume plecarea de la un nivel mediu de trai. Or, acest nivel mediu de trai este variabil. Însă să nu uităm că noi mai avem o lege, care a apărut de curând și care și aceea este greu de aplicat și anume impozitarea cu 70% a veniturilor greu de identificat sau nedeclarate. Oare la asta se referă domnul prim-ministru?
Pentru că promisiunea a fost foarte clară, că în acest an nu vor exista niciun fel de impozit sau de taxe. Or creșterea impozitării pe veniturile acestea neidentificabile sau nedeclarate, de la 16% la 70% este... Problema este în ce măsură ea poate să fie aplicată, fiindcă este foarte greu să te prinzi ceea ce înseamnă venituri neidentificate. Problema în sine contă în marile venituri, care țin de optimizarea fiscală a companiilor sau alte venituri care provin din surse care câteodată sunt legate de elemente complicate, cum ar fi drogurile sau traficul de persoane.
Așa, pentru cei care vor să afle ce au făcut alte țări atunci când s-au gândit la o astfel de impozitare, trebuie să spunem că situația era atât de greu de pus în practică, de evidențiat unde sunt acele venituri nedeclarate, încât în Grecia, în perioada 2010-2012, au încercat să afle cine are venituri suplimentare din elicopter. Au zburat cu elicopterul să vadă piscinele, considerând că piscina este rezultatul unui venit care greu poate să fie recuperat. (...) În categoria asta de impozitare a unor venituri mai mari, nedeclarate și neidentificate, este un haos general, pentru că sunt doar declarații. Nu este nimic în practică.
Sigur că nu renunță dl prim-ministru la impozitarea progresivă a veniturilor, în general, greu de pus în practică în România, trebuie o perioadă de lucru între 1 și 2 ani. Văd că acum o restrânge pe aceste venituri nejustificate sau prea mari. Care sunt acestea și în funcție de ce, așteptăm să vedem. Poate ne vor spune ce intră în categoria acelor persoane sau societăți, care au astfel de venituri atât de mari încât trebuie impozitate progresiv. Cu cât, cum, și asta trebuie spus”, a declarat prof. Mircea Coșea, analist economic, la România TV.
Coșea: Rămâne de văzut ce va spune anul electoral
”Este o disperare la nivelul Ministerului de Finanțe și mai ales ca urmare a presiunii pe care o fac analizele internaționale, care arată că România trebuie să ia măsuri severe pentru micșorarea deficitului bugetar.
Așa încât, eu cred că s-ar putea să crească anumite procente de TVA la anumite domenii, unde deocamdată TVA-ul este mai mic. O creștere generalizată exclud, pentru că ar fi o cădere a puterii de cumpărare care ar da naștere la un dezechilibru politic și social grav, dar rămâne de văzut ce va spune anul electoral. Dacă până la urmă forța politică rămâne la nivelul condiției pe care o avem acum, s-ar putea să vedem niște creșteri de TVA.
Repet, ar fi absolut un dezastru, pentru că puterea de cumpărare în România nu poate să crească, chiar dacă este mai mică inflația, ca urmare a unor elemente de structură.
Deci, Guvernul ar trebui, întâi și întâi, să facă o reformă a structurii economice în România, să reducă din costurile de producție. Trebuie un alt tip de abordare fiscală a nivelul mediului de afaceri, să facă o reformă administrativ-teritorială, pentru a reduce cheltuielile și apoi să ne gândim la măsuri din acestea care afectează întreaga populație”, a concluzionat prof. Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News