Data actualizării:
Data publicării:

Impozitarea muncii. Ciolacu: Deciziile acestea eu nu le iau sub emoți / Ce angajați vor beneficia

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații referitoare impozitarea muncii, în cadrul unei conferințe de presă de marți.

„Ca să nu am cu colegii liberali prea multe discuții, în perioada asta nu se va veni cu o impozitare progresivă, în schimb se vor da deduceri pentru cei cu veniturile mai mici. Deciziile acestea eu nu le iau sub emoții, indiferent de breaking news-urile trecute, indiferent de articole.

Impozitarea în România, mai ales în cazul celor cu venituri mici, iar aici încadrăm o treime dintre români, trebuie să intervenim asupra ei, printr-o măsură imediată, având o perspectivă și asupra legii salarizării, dar și printr-o măsură care dezvoltă alte servicii și economia României devine mai dinamică. (...) Trebuie să avem o abordare echilibrată pe un domeniu care privește viitorul dumneavoastră, mai puțin al meu, că am 50 de ani. Cred că este o abordare corectă. Nu voi lua decizii care vor distruge tot echilibrul macro-economic. În schimb voi lua decizii, pentru că este o inechitate socială ceea ce se întâmplă acum”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ieri, 13 mai, în centrul Capitalei, a avut loc un protest de amploare organizat de Blocul Național Sindical (BNS), unde mii de sindicaliști și-au exprimat nemulțumirile în fața Guvernului. Aceștia au cerut reducerea fiscalității pentru muncă, subliniind povara imensă a impozitelor și taxelor pe veniturile salariaților. După câteva ore de manifestații, sindicaliștii au intrat la o primă rundă de discuții cu reprezentanții Ministerului Finanțelor.

Sindicaliștii au solicitat autorităților intervenția urgentă pentru reducerea impozitelor și taxelor pe muncă, propunând fie diminuarea impozitării, fie transferul acestei poveri către angajatori. În acest context, patronatele au subliniat necesitatea unei regândiri a sistemului de impozitare a forței de muncă, susținând că anumite taxe pot fi reduse, dar nu transferate de la angajat la angajator.

„România are una dintre cele mai ridicate sarcini fiscale pe costul forței de muncă din Uniunea Europeană, cu un procent de 42,8% comparativ cu media europeană de 38,6%,” au declarat reprezentanții BNS.

Potrivit BNS, anul trecut România avea aproape 8 milioane de salariați, însă 2,1 milioane dintre aceștia nu au plătit contribuții, deși în unele cazuri au beneficiat de servicii. Sindicaliștii au subliniat că presiunea fiscală mutată de câțiva ani în sarcina salariaților a devenit o povară tot mai greu de suportat.

În cadrul întâlnirii cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, sindicaliștii și-au prezentat revendicările și îngrijorările cu privire la creșterea datoriei publice și la stabilirea unor viitoare cote pentru impozitele pe venit sau impozitarea progresivă. Dumitru Costin (BNS) a declarat:

„Cred că mesajul care a fost auzit pe tot parcursul manifestației noastre este legat de faptul că vrem o altfel de relaționare a clasei politice cu salariații din România pentru că ne-am săturat să fim cobaii lor. Aproape jumătate din veniturile brute ale salariaților se fac venituri la bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale, în timp ce alte categorii socio-profesionale, alți cetățeni, capitalul, sunt sub-impozitate, sub-taxate. Lucrurile nu mai pot continua așa.”

Protestul BNS și al celor 29 de federații afiliate s-a desfășurat sub sloganul „Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”. Reprezentanții BNS au precizat că, prin modificarea fiscalității din 2017, cu aplicare de la 1 ianuarie 2018, 1,2 milioane de salariați au pierdut la venitul net pentru că angajatorii nu au majorat salariile brute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel