Implantul dentar complet din ceramică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Dana Lascu
WhatsApp
Atunci când îți pierzi un dinte, unul dintre cele mai bune și mai eficiente tratamente este implantul dentar. Acesta este de fapt un șurub care se înfige chirugical în os, în locul unde era rădăcina dintelui pierdut. Ulterior este acoperit cu o coroană care reface forma și funcțiile dintelui pierdut. Până acum, impanturile erau făcute din metale dure, precum titanul, iar unii pacienți nu tolerau implantul. De câțiva ani, însă, a apărut implantul ceramic, care este foarte rezistent și mult mai bine tolerat de țesutul osos. 

Deși este o soluție modernă pentru cazurile în care ai rămas fără un dinte sau mai mulți, există un mit conform căruia intervenția chirurgicală pentru un implant dentar este foarte dureroasă. Nimic mai fals, spune dr. Cristian Csapo-Martinescu, medic stomatolog, membru al Academiei Internaționale de Implantologie Ceramică.

În realitate, tehnica modernă „îi permite medicului efectuarea unei intervenții minim invazive și aproape deloc dureroase”, deoarece managementul durerii se realizează prin tehnici de sedare/anestezie și cu tratament medicamentos, explică medicul. În plus, continuă acesta, beneficiile implantului dentar sunt incontestabile și depășesc orice alte tehnici de reconstrucție a zâmbetului.

Când se poate și când nu se poate face implant

În general, implantul dentar este avantajos pentru că poate înlocui un singur dinte (sau mai mulți, chiar dacă sunt unul lângă altul) fără a afecta țesuturile moi din jurul acestuia. El permite păstrarea țesutului osos în locul în care se realizează extracția dintelui, iar procedura cu implant permite restaurarea tuturor dinților, la fel de eficient ca și în cazul protezelor dentare, doar că nu există riscul ca mâncarea să rămână în zona coroanelor dentare.

Se spune că, în unele cazuri, osul nu acceptă implantul metalic și că atunci apare o reacție de respingere. Adevărul este, însă, altul. La modul general, orice persoană căreia ți lipseste un dinte e candidat perfect pentru implant dentar.

Există, însă, niște limitări, acestea fiind date, în principal, de condiții medicale care nu țin de implantul propriu-zis. Spre exemplu, este importantă cantitatea și calitatea osului receptor, deși acum se pot adăuga substanțe care să-l întărească. Apoi, cotează și poziția sinusului maxilar sau nervului alveolar-inferior, care trebuie să permită înșurubarea implantului. Apoi, depinde și de ce boli are pacientul, spre exemplu el fiind dificil de făcut în cazul ujnui diabetic sau al unei persoane care are afecțiuni ale sângelui care împiedică coagularea. Apoi, el nu este recomandat minorilor, pentru că sunt încă în creștere.

Implantul ceramic, mult mai bine tolerat de organism

În ce privește reacția de respingere, de câțiva ani a apărut implantul dentar realizat integral din ceramică, care se face acum și în România. Deși atunci când vorbim de ceramică ne gândim la ulcele sau pahare din sticlă, această ceramică dentară este cu totul altceva. În principal, pentru că este mult mai dură și mai rezistentă!

Practic, ambele părți ale implantului, adică cea care reface rădăcina și cea care reface coroana, sunt din ceramică dură, ceea ce oferă avantaje suplimentare. Spre exemplu, dacă la implantul metalic exista riscul să fie afectat aspectul estetic al gingiei, transparența naturală a gingiei putând lăsa, în unele cazuri, să se vadă culoarea gri a metalului, cu implantul din ceramică gingia își păstrează colorația normală și te bucuri de un zâmbet care pare natural, fără probleme.

„La început, implanturile dentare au fost folosite doar pentru că erau necesare, erau funcționale. Componentei estetice nu îi era acordată prea mare importanță. (...)Teama principală a tuturor până acum era această colorație gri care ar fi fost evidentă. Soluția pentru ei, dar nu numai, este implantul sută la sută ceramic, disponibil de anul acesta și în România", completează dr. Cristian Csapo-Martinescu.

Poate fi făcut și pacienților cu diabet

Apoi, integrarea osoasă este imediată, perioadă de vindecare fiind extrem de rapidă. Conform unui studiu recent, rata de succes a implantului ceramic după 3 ani este de 97,5%. Datorită acestei biocompatibilități de excepție, este prima opțiune pentru pacienții cu diabet și osteoporoză.

Implanturile din ceramică mai au un avantaj. Rezultatul final al procedurii de implant se obține mult mai rapid, întrucât este un implant monobloc, adică implantul și bontul sunt inserate în cadrul unei singure intervenții, față de două intervenții necesare în trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel