Implantul de măduvă a coloanei poate ajuta pacienții paralizați să se deplaseze din nou
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (ELEVATE)
Sursă foto: Pexels (ELEVATE)
Mai multe persoane invalide, care nu se puteau deplasa din cauza paraliziei, au fost vindecate și se pot deplasa din nou. 

Trei bărbați paralizați cu leziuni grave ale măduvei spinării au reușit să meargă din nou la câteva zile după ce au primit un implant de măduva spinării care stimulează mușchii trunchiului și ai picioarelor, o evoluție pe care oamenii de știință cred că ar putea avea o aplicație largă ca produs comercial. Oamenii de știință au implantat dispozitive cu 16 electrozi în spațiul epidural de pe coloanele bărbaților, între vertebre și membrana măduvei spinării, a raportat CNN. Electrozii primesc curenți electrici de la stimulatoare cardiace implantate sub pielea abdomenului lor, care sunt controlați fără fir cu o tabletă, a transmis WebMD.

Michel Roccati din Italia, care și-a pierdut capacitatea de a merge într-un accident de motocicletă din 2017, a spus că acum că are implantul, se poate deplasa prin oraș cu un premergător și se poate ridica să facă un duș.

„Sunt liber. Pot merge oriunde vreau”, a spus Roccati. 

Studiul a fost condus de Jocelyne Bloch de la Spitalul Universitar Lausanne și Grégoire Courtine de la Institutul Federal de Tehnologie Elvețian. Rezultatele au fost publicate în revista Nature Medicine. Stimularea electrică a coloanei vertebrale a fost studiată de ani de zile, dar nu a arătat rezultate atât de imediate ca în cazul implantului în cauză.

Au avut nevoie de câteva luni de pregătire fizică

În 2018, de exemplu, Clinica Mayo din Statele Unite a declarat că un bărbat paralizat într-un accident cu snowmobilul a putut să meargă din nou cu un implant spinal, dar numai după 22 de săptămâni de kinetoterapie. Bărbații din studiul recent și-au pierdut orice mișcare voluntară sub locul rănilor, dar au putut să facă pași pe o bandă de alergare a doua zi după operație.

„Este un moment foarte emoționant, pentru că pacienții își dau seama că pot păși”, a spus Bloch.

Terapia fizică și trei până la patru luni de antrenament au fost necesare înainte ca bărbații studiului elvețian să poată finaliza acțiuni precum urcarea scărilor sau mersul pe jos 500 de metri în mod independent, a spus CNN.

„Pentru prima dată, nu avem doar un efect imediat, deși antrenamentul este încă important, dar și persoanele fără senzații, fără nicio mișcare, au reușit să-și recapete starea deplină și să meargă independent”, a spus Courtine.

Aprobarea pentru procedură ar putea veni în câțiva ani

USA Today a raportat că echipa elvețiană speră să înceapă un studiu clinic pe 50-100 de pacienți în câțiva ani și, în cele din urmă, un studiu pe 1.000 de persoane pentru a obține aprobarea de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente. Dacă este aprobată, tehnologia ar putea oferi o nouă speranță pentru mii de oameni paralizați.

Courtine a declarat pentru USA Today că următorul obiectiv al echipei de cercetare este să controleze electrozii cu un telefon mobil.

Cercetătorii au spus că FDA a aprobat o desemnare „dispozitive inovatoare” pentru tehnologie, care ar permite oamenilor să obțină intervenția prin programul Medicare de acoperire a costurilor tehnologiei inovatoare.

Citește și - ”Tot ce știm despre durere este greșit”. Un medic de la Harvard explică de ce componenta emoțională este veriga lipsă din tratament

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel