Imperiul presei din Transilvania al Fidesz se prăbușește. Vor urma concedieri masive
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Viktor Orban
Viktor Orban
​Grupul de companii operat de Asociația Médiatér, prin care FIDESZ, condus de Viktor Orban, finanțează o parte  a presei de limbă maghiară din România se va restructura, astfel că circa  două treimi dintre  jurnaliștii care lucrează pentru publicațiile  sale vor fi disponibilizați începând din ianuarie, a anunțat Transtelex.  

Contrar așteptărilor, grupul de companii operat de Asociația Transylvanian Médiatér nu va avea doar disponibilizări în paginile sale tipărite, numărul mare de disponibilizări va afecta și publicațiile online și posturile de radio, au confirmat mai multe dintre sursele  transtelex.ro.

În acest sens, cea mai mare companie a trustului de presă finanțată din banii contribuabililor maghiari, Prima Press Kft. din Székelyudvarhely, a anunțat în urmă cu circa două săptămâni că va suspenda publicarea și distribuția produselor sale tipărite, respectiv  Krónika, Székelyhon, Székely Hírmondó, Heti Hirdető, Nőileg - din 30 decembrie 2022.

La cotidianul Krónika, lansat încă din 1999, doar 6 dintre cei 17 jurnaliști cu normă întreagă vor rămâne angajați. De asemenea, redacția din Cluj a ziarului va fi închisă. 

Ziarul cotidian și portalul de știri Székelyhon vor suferi o reducere semnificativă. Nu știm date exacte, dar cotele de reducere a personalului sunt bine indicate de faptul că doar unul dintre cei trei jurnaliști din Marosvásárhely își va revendica postul din ianuarie, iar redacția din Marosvásárhely va fi și ea lichidată.

Vezi și: Ungaria, în faţa unor decizii dificile. Viktor Orban: Avem bani să le dăm ucrainenilor. Ca împrumut sau ca donație

Nu a fost o surpriză faptul că au fost disponibilizați redactorii, corectorii,  lucrătorii tehnici care țin de paginile tipărite și distribuitorii. Dar știm că producția de conținut funcționează și cu un buget încă din ianuarie: abia o treime din cei aproximativ nouăzeci de jurnaliști cu normă întreagă pot rămâne angajați la holdingul media care operează nenumărate ziare și mai multe posturi de radio, mai precizează sursa citată.

De asemenea, mai mulți angajați au declarat pentru Transtelex că nu faptul disponibilizărilor, ci amploarea a fost o surpriză neplăcută pentru ei. „Știm de mai bine de două săptămâni că vor exista concedieri. Dar nu ne așteptam să se despartă de atât de mulți oameni. Iar motivul este pur și simplu că nu există bani”, a declarat unul dintre ei. O altă sursă a noastră a numit-o trist că de la anunțul închiderii ziarelor tipărite, jurnalişti de valoare, care altfel erau neafectați, au părăsit încrederea presei pentru a-și căuta alte locuri de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel