Impactul sancțiunilor rusești asupra Europei. Cât gaz a restricționat Putin la exportul către statele UE
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Presiunea sancțiunilor și retragerea din regiuni cheie ale Ucrainei: Putin pierde pe toate fronturile. Generalii din armata rusă sunt mult mai nervoși decât oligarhii
Presiunea sancțiunilor și retragerea din regiuni cheie ale Ucrainei: Putin pierde pe toate fronturile. Generalii din armata rusă sunt mult mai nervoși decât oligarhii
Livrările de gaze naturale rusești către Europa au fost perturbate în continuare de sancțiunile impuse de Rusia, acest lucru ducând la creșterea prețurilor joi.

Livrările de gaze naturale rusești către Europa au fost perturbate în continuare de sancțiunile impuse de Rusia, acest lucru ducând la creșterea prețurilor joi.

Gazprom a declarat că nu mai poate folosi tronsonul polonez al conductei Yamal-Europa pentru a tranzita. gaz către Europa ca urmare a sancțiunilor de represalii de la Kremlin.

În timp ce Bloomberg a raportat că transporturile din Rusia către Europa prin Ucraina sunt pe cale să scadă cu aproximativ 30%, Germania a transmis că fluxurile reduse nu vor avea un impact major (pe plan intern), ministrul german al Economiei, Robert Habeck, declarând că reducerile au reprezentat doar aproximativ 3% din totalul importurilor de gaze naturale ale țării.

Președintele rus Vladimir Putin a decretat că entităților ruse le este interzis să încheie acorduri cu companii sancționate, inclusiv pentru aranjamente contractuale pentru tranzacții existente.

Miercuri, Putin a adăugat aproximativ 30 de entități pe lista de sancțiuni, inclusiv propriile sale filiale Gazprom din Europa. Această mișcare face imposibil pentru Gazprom să tranziteze gaze către Europa prin secțiunea poloneză a conductei Yamal-Europe, care este deținută de EuRoPol GA, o societate mixtă între Gazprom și PGNiG (o companie poloneză).

Conducta Yamal-Europa trece prin Rusia, Belarus, Polonia și Germania. La sfârșitul lunii aprilie, Rusia a oprit gazul către Polonia și Bulgaria pentru că cele două au refuzat să plătească gazul în ruble. De atunci, conducta a funcționat în regim invers pentru a trimite gazul din Germania înapoi în Polonia.

VEZI ȘI: Europa de Est se aliază pentru a reduce dependenţa UE de gazele ruseşti

VEZI ȘI: Gazprom nu va mai livra gaz spre Europa prin conducta Yamal din Polonia

Europa rămâne fără o treime din gazul rusesc: Un gazoduct a fost avariat masiv de trupele ruse

Tot miercuri, Ucraina a oprit fluxul rusesc de gaze naturale către Europa dintr-un punct de tranzit major, invocând perturbarea forțelor ruse de ocupare. Punctul de tranzit în cauză gestionează în mod obișnuit peste 32 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, echivalentul a aproximativ o treime din consumul de gaz rusesc al Europei.

Gazprom, controlat de Kremlin, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin conducte, a precizat că expediază în continuare gaze către Europa prin Ucraina, dar volumele au fost calculate la 72 de milioane de metri cubi (mcm) miercuri, în scădere de la 95,8 mcm marți.

Ucraina va suspenda fluxul de gaz prin punctul de tranzit Sokhranovka, despre care a spus că livrează aproape o treime din combustibilul transportat din Rusia către Europa prin Ucraina, acuzând intervenția forțelor rusești de ocupație.

„În această dimineață (compania de stat rusă de gaze) Gazprom a oprit transportul din Federația Rusă la punctul de intrare „Sokhranivka”, a scris Sergiy Makogon, directorul general al Sistemului de transport al gazelor din Ucraina, pe Facebook. 

Acesta a spus că acțiunile forțelor ruse care au invadat Ucraina pe 24 februarie au pus în pericol stabilitatea și siguranța întregului sistem ucrainean de transport al gazelor și că va muta fluxurile în altă parte.

El a mai transmis că macaralele au fost blocate fără autorizație la o fabrică de conducte din teritoriul ucrainean despre care a spus că a fost ocupată de forțele ruse. Acest lucru, a spus el, a făcut imposibilă aprovizionarea consumatorilor din regiunile Lugansk și Donețk, dintre care o mare parte se află în mâinile separatiștilor susținuți de Rusia.

„Autoritățile ruse sunt pe deplin responsabile pentru consecințele umanitare ale unor astfel de acțiuni”, a scris el.

În caz de "forță majoră"  livrările pentru Europa vor fi devizate pe o altă rută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel