Impactul luptelor din coaliție asupra românilor. Chirieac: "Situație ciudată în România. Diaspora, cel mai puternic investitor"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
 Bogdan Chirieac, despre cum se răsfrânge războiul din coaliție asupra românilor: Situație ciudată în România / Foto: Gov.ro
Bogdan Chirieac, despre cum se răsfrânge războiul din coaliție asupra românilor: Situație ciudată în România / Foto: Gov.ro
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre disputa dintre PNL și PSD legată de măsurile de ajutor pentru populație.

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat la Realitatea Plus despre cum se răsfrânge războiul intern din coaliție asupra românilor.

"Cum se răsfrânge acest război din coaliție asupra românilor, pentru că vedem, pe piața energiei degringoladă, cu pensiile nu știm nimic, în sistemul bancar iată aflăm că inspectorii Consiliului Concurenței fac mare anchetă pentru că șefii unor bănci s-ar fi pus de acord în ceea ce privește creșterea ROBOR?", l-a întrebat Saviana Rusu pe Bogdan Chirieac.

Bogdan Chirieac: Situație ciudată în România

"Eu nu cred că românii percep aceste dispute între PSD și PNL fiindcă dacă românii ar fi nemulțumiți, i-am vedea în stradă așa cum se întâmplă în toate marile capitale europene. În România nu se întâmplă așa ceva, dimpotrivă, am înțeles că au fost vânzări record de Black Friday, înțeleg că deși e aproape 10 lei litrul de carburant, de fapt vedem cu toții, orașele sunt pline de mașini și șoselele sunt pline de mașină, în ciuda creșterii aberante a prețurilor la alimentele de bază nu se plânge nimeni că rămân produsele pe raft, deci ne aflăm în această situație ciudată în România.

Probabil că nivelul remiterilor în țară de către românii din diasporă este foarte ridicat, mult mai ridicat decât statisticile oficiale. De altfel înțeleg că majoritatea banilor vin cash dintr-un motiv foarte simplu, mulți dintre cei care lucrează în străinătate, lucrează sezonier, primesc și ajutoare sociale aici și atunci nu trimit banii prin bancă, în rețelele specializate, fiindcă ar trebui să renunțe la ajutorul social care vine oricum familiilor rămase în țară.

"Aceste dispute nu se reflectă asupra românilor"

Deci sunt zone întregi, înțeleg, în România, cel puțin în estul României, unde singura industrie puternică este spitalul local ca angajator și diaspora, ca investitor. Probabil că în felul acesta economia României, după cum ați văzut, are și o creștere importantă, peste 5%, deși toate organismele internaționale și Uniunea Europeană estimau o creștere de puțin peste 2% la începutul anului în țara noastră.

Deci toate aceste dispute nu se reflectă asupra românilor. Și apropo de creșterea de pensii absolut necesară, eu remarc, că onorabilul guvern PNL-PSD tot ce a făcut a fost să majoreze taxele și impozitele în mediul privat, de o manieră catastrofală. O dată le-au majorat începând cu 1 august și următoarea majorare e la 1 ianuarie anul viitor", a explicat Bogdan Chirieac.

Topul scumpirilor din 2022. Zahărul, creștere record de 62,64%. Cu cât dăm mai mult pe ulei, cartofi, gaz sau transportul aerian

Institutul Naţional de Statistică (INS) a realizat un top al scumpirilor din acest an. Astfel, potrivit potrivit datelor publicate vineri de către INS, zahărul se află în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creştere a tarifelor de 62,64% în octombrie 2022 faţă de octombrie 2021, relatează Agerpres.

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ în perioada analizată s-au aflat gazele, cu 40,79%, energia electrică, având un avans al preţurilor de 27,01%, tarifele energiei termice, cu 23,18%, şi combustibilii, cu un plus de 19,72%.

Potrivit datelor INS, alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referinţă au fost zahărul, cu creşteri de 62,64%, uleiul comestibil (+ 43,57%) şi cartofii, cu o majorare de preţ de 40,55%. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel