Impactul creșterii salariului minim la 1250 de lei, în 5 puncte
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Paul
WhatsApp
Andreea Paul face, pentru DC NEWS, o analiză dură privind impactul majorării salariului minim pe economiela 1250 de lei.

Salariul minim va crește la 1250 lei din luna mai 2016. Această decizie a guvernului Cioloș înțeleg că este rezultatul negocierilor cu patronatele si cu sindicatele. Este cea mai mare crestere a salariului minim din Romania, cu 200 de lei pe luna fata de prezent, intr-o perioada atat de scurta de timp, de sub un an.

Pornim de la următoarea realitate:

- lucrăm cel mai mult, dar avem cea mai mică productivitate a muncii în UE;
- generăm a doua cea mai mare economie subterană și avem cea mai ridicată rată a sărăciei în rândul salariaților.

Voi face o scurtă analiză de impact a acestei decizii în 5 puncte:

1. Din perspectiva angajatului, cresterea salariului minim cu 20% va conduce la diminuarea riscului de saracie si la un stimulent mai mic de a lucra la negru, adica in sectorul neoficial. Va fi in schimb obligat sa-si creasca productivitatea pentru a nu-si pierde locul de munca.

2. Din perspectiva angajatorului aceasta crestere a salariului minim va conduce pe termen scurt la o scadere a economiei informale, dar pe termen lung este probabila o crestere a economiei subterane avand in vedere ca firmele vor cauta modalitati alternative de a evaziona. Pentru anul 2016 simularile macroeconomice indica diminuarea cu sub 100 de mii a locurilor de munca actuale disponibile.

3. Din perspectiva bugetului tarii general consolidat impactul acestei decizii va fi net pozitiv, adica se vor incasa mai multi bani decat se cheltuie cu aproape 70 de milioane de lei. Tei sferturi din beneficiul net pozitiv vine din incasarile mai mari la bugetul asigurarilor sociale. Bugetele locale vor fi in schimb lovite de un impact negativ net de peste 8 milioane de lei.

4. Nota de fundamentare a proiectului de hotarare de guvern vorbeste despre 1,13 milioane de salariati ca beneficiari ai acestei decizii. In realitate, numarul beneficiarilor este semnificativ mai mare, peste dublu doar in cazul salariatilor. De ce? Pentru ca nu au luat in calcul salariatii part-time ale caror venituri salariale se raporteaza in functie de numarul de ore lucrate tot la salariul minim de baza brut in plata si nici angajatii ale caror venituri se majoreaza proportional cu nivelul salariului minim in functie de legile in vigoare sau de deciziile antreprenorilor din sectorul privat. Apoi, anul viitor salariul mediu pe economie va creste semnificativ si toti pensionarii vor beneficia in anul 2017 de indexarea pensiilor cu rata inflatiei la care se adauga jumatate din cresterea salariului mediu real pe economie in anul 2016.

5. Ponderea salariului minim brut in plata in salariul mediu pe economie va fi de circa 47% in anul 2016, fata de 41% in anul 2015. Vom fi aproape de tari precum Luxembrug sau Franța, dar mult peste nivelul acestor proportii din Marea Britanie sau Olanda.

Notă: Imaginea, primul paragraf și titlul de pe prima pagină aparțin redacției

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel