Impactul consumului de cafea asupra performanței sportive. Iată ce spun ultimele studii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Nu toată lumea cunoaște beneficiile pe care sportivii, începători sau experți, le pot obține din consumul obișnuit de cafea. Haideți să le descoperim împreună în acest articol. 

Literatura științifică a oferit un feedback amplu cu privire la multiplele beneficii ale consumului de cafea pentru cei care practică diverse sporturi, demonstrând că sportivii care o consumă înainte de cursă sau antrenament sunt mai rapizi, rezistă mai mult și au reflexe mai rapide decât cei care nu o cosumă.

Noi dovezi în acest sens provin dintr-un nou studiu publicat în Medicine & Science in Sports & Exercise; potrivit cercetătorilor, cofeina luată înainte de exercițiile fizice pe termen scurt și de intensitate moderată ar duce la concentrații mai mari de lactat și interleukină (IL)-6, potrivit Today.

Societatea Internațională de Nutriție Sportivă (ISSN) însăși a subliniat că suplimentarea cu cofeină poate îmbunătăți diferite aspecte ale performanței fizice: cantitățile mici și moderate de cofeină sunt asociate cu o îmbunătățire a rezistenței, a vitezei și a forței musculare.

O confirmare suplimentară vine și din Sondajul Federației Europene a Asociațiilor Dieteticienilor care a investigat recent opiniile dieteticienilor europeni despre rolul cafelei pentru sănătate.

În ceea ce privește sportul, 67% dintre aceștia au fost de acord: cafeaua aduce o îmbunătățire a performanței sportive generale, mai ales înainte de antrenament.

Beneficiile cafelei pentru sportivi

Să vedem care sunt beneficiile cafelei pentru cei care practică sport:

- Promovează vigilența: un aport scăzut până la moderat de cofeină, înainte sau în timpul exercițiilor fizice, poate ajuta la îmbunătățirea energiei, a dispoziției, a timpului de reacție și a memoriei.

- Îmbunătățește performanța: mai multe studii, inclusiv unul axat pe exerciții de rezistență și sărituri, și unul concentrat pe o cronometrarea a 5 km de ciclism, au arătat că prețioasa cofeină aduce îmbunătățiri în activitatea sportivă atât la consumatorii obișnuiți, cât și la cei sporadici.

- Contribuie la hidratare: deși cofeina poate avea efecte diuretice ușoare, consumul unei căni de cafea contribuie la aportul zilnic de lichide din organism.

- Crește viteza de alergare: cercetările au arătat că a bea o ceașcă de cafea înainte de a alerga poate îmbunătăți timpul cu până la 2%.

- Este un aliat al sănătății: cofeina luată înainte de exercițiile fizice pe termen scurt și de intensitate moderată ar duce la concentrații mai mari de lactat și IL-6. Acest lucru ar contribui la intensificarea aspectelor pozitive ale antrenamentului, deoarece eliberarea acestuia din urmă, cauzată de contractarea mușchilor scheletici, contribuie la unele dintre beneficiile exercițiilor fizice pentru sănătate datorită proprietăților sale antiinflamatorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel