IMM Invest Plus, aproape 5.000 de cereri în nici două săptămâni. Nancu (FNGCIMM): Cea mai mare schemă de ajutor de stat este a României
Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, a vorbit despre cererile pentru programul IMM Invest Plus.
Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, a spus care sunt efectele semnării, săptămâna trecută, a Convenției pentru IMM Invest Plus:
„Prin ordinul comun al ministrului Finanțelor, al ministrului Antreprenoriatului și Turismului și ministrului Dezvoltării s-a consemnat, practic, începerea programului IMM Invest Plus. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial, iar la Palatul Victoria s-au semnat convențiile de garantare între finanțator, care este Ministerul Finanțelor Publice, și cele trei fonduri implementatoare: Fondul național de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici și mijlocii, care are, din cele 17,5 miliarde de lei, 14,5 miliarde plafon alocat pentru cele 5 componente pe care le garantează, Fondul de garantare a creditului rural și Fondul de contragarantare.
Programul a început în data de 15 septembrie. Pe site-ul pe www.imminvest.ro se pot înscrie întreprinzătorii, iar până în acest moment avem 4791 de cereri. Săptămâna aceasta, toate aceste cereri au fost soluționate de către consilierii financiari ai Fondului Național de Garantare și au fost transmise instituțiilor financiare. Sunt 22 de bănci cu care semnăm convenții de garantare, iar săptămâna viitoare vom semna primele acorduri de garantare astfel încât cele 4.000 de cereri să ajungă la instituțiile financiare cu care avem convenție de garantare“, a spus Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.
Nancu: Cea mai mare schemă de ajutor de stat este a României
„IMM Invest Plus este cel mai mare program pentru IMM-uri și, din cele 73 de scheme aprobate de Comisia Europeană pe cadrul temporar de criză pentru măsuri de ajutor de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii ruse, cea mai mare schemă de ajutor de stat, exclusiv pentru întreprinderi mici și mijlocii, este a României. Ea însumează 4 miliarde de euro, formată din 17,750 de miliarde de lei plafon de garantare, la care se adaugă un ajutor de stat de 1,980 miliarde de lei“, a mai spus Dumitru Nancu la DC News.
Programul IMM INVEST PLUS, cea mai mare schemă de ajutor de stat dedicată IMM-urilor, la linie de start. Au fost semnate convențiile de implementare
Marți, 20 septembrie 2022, la sediul Guvernului, în prezența Prim-ministrului României, Nicolae Ionel Ciucă, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și reprezentanții celor trei fonduri de garantare mandatate să deruleze IMM INVEST PLUS, au semnat convențiile de implementare ale schemei de ajutor de stat și a componentelor sale: IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST.
“Am semnat astăzi convențiile de finanțare pentru operaționalizarea IMM INVEST PLUS, unul dintre cele mai mari programe de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii, aprobat deja la nivel european. Este un parteneriat onest între Guvern și mediul de afaceri, prin care vom pune la dispoziția economiei românești 4 miliarde de euro, un sprijin consistent pentru firmele afectate de războiul din Ucraina.
Vom depăși această situație doar împreună cu mediul de business. Dezvoltarea Programului IMM INVEST PLUS este rod al consultărilor noastre. Am majorat plafonul total al garanțiilor cu peste 10 miliarde lei, pentru a pune la dispoziția antreprenorilor soluții de protejare a investițiilor și a locurilor de muncă. În situație de criză există o singură soluție: investiții! Prin tot ce facem, continuăm, la nivelul Guvernului, să susținem mediul de afaceri şi să valorificăm toate resursele de la bugetul de stat și din fonduri europene pentru a menține dinamica economiei românești”, a declarat prim ministrul Nicolae Ionel-Ciucă.
Programul IMM INVEST PLUS reprezintă cea mai mare finanțare aprobată de Comisia Europeana în baza Cadrului Temporar - Ucraina, iar mobilizarea resurselor disponibile pentru mediul de afaceri din România va contribui la atragerea de capital, cu cele mai mici costuri de finanțare de pe piață pentru un număr estimat de beneficiari de aproape 25.000 (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News