IMM Invest, cel mai bun program al FNGCIMM. Dumitru Nancu: A infuzat în economie aproape 50 de miliarde de lei, 5% din PIB / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, a vorbit despre programul IMM Invest.

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii S.A. – IFN (FNGCIMM. S.A. – IFN),  a vorbit despre programul IMM Invest, care a adus economiei românești 50 de miliarde de lei, aproximativ 5% din Produsul Intern Brut.

„În anul 2022, ce program a mers cel mai bine?“, a întrebat jurnalista Dana Mihai.

„Vorbim, indubitabil, de IMM Invest. Este cel mai mare parteneriat public - privat, este programul care, practic, a infuzat în economie aproape 50 de miliarde de lei, 5% din PIB-ul României, care sunt bani privați, ai instituțiilor financiar bancare. Este programul care are cel mai mare grad de multiplicare în economie.

De asemenea, ne aflăm în anul 3 de implementare, iar până în prezent 60.000 de IMM-uri au beneficiat de acest program. Acestea au beneficiat de finanțare, 85% au mers pe capital de lucru și 15% au mers pe investiții.

Practic, în 2020, 25.625 de IMM-uri au beneficiat de acest program, iar garanția medie a fost de 485.000 de lei, adică aproape 100.000 de euro. Statul a garantat cu 11,9 miliarde de lei, instituțiile financiar-bancare au finanțat cu 15 miliarde de lei, iar presiunea pe bugetul statului a fost de 400 de milioane de lei, ceea ce înseamnă dobânda, comisionul de administrare și cel de risc. În anul 2021, aceste aproape 26.000 de IMM-uri au întors la bugetul de stat, prin contribuții, taxe și impozite, o sumă de 12,9 miliarde. Banii au fost întorși din contribuțiile pe salarii, din impozitul pe profit și taxa pe valoare adăugată.

Programul IMM Invest, la fel ca toate programele pe care fondul le derulează, este un instrument financiar care se derulează în parteneriat cu instituțiile financiare și aduce un plus în economie“, a spus, la DC News, Dumitru Nancu.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Programul Noua Casă 2023. Dumitru Nancu, FNGCIMM: E singurul program ipotecar în care TVA este de 5%

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel