"Îmi pare rău că am muncit". Ce faci când eşti prins între rutina zilnică şi vestea că lumea se sfârşeşte?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Lucrezi într-o corporaţie. Te trezeşti în fiecare dimineaţă la aceeaşi oră, faci un duş, iei micul dejun pe fugă şi pleci la birou. La metrou dai de aceleaşi feţe plictisite. Viaţa ta a intrat într-o rutină fără sfârşit. Până când afli că pe 23 august, lumea se va sfârşi. Ce faci?

“Doamnelor şi domnilor, vă reamintim ştirea momentului. Un asteroid a fost confirmat de către cercetători. Acesta se îndreaptă spre Pământ. Impactul va avea loc pe data de 23 august, ora 08:21, in Franţa. Aproape de Lyon”. Aşa sună ştirea zilei, în primele pagini ale cărţii lui George Bonea, “Îmi pare rău că am muncit”, publicată la editura Univers. 

Ceea ce începe ca o satiră a vieţii de corporatist, în care totul se mişcă în rutină, se transformă rapid într-o distopie consumeristă, în care marile corporaţii conduc totul şi iau deciziile cele mai importante, influenţând viaţa tuturor. Societatea este împărţită rapid în cei care cred, cei care se roagă şi cei care nu cred nimic. Un singur lucru este cert în carte, pe 23 august, lumea se va reseta şi nu toată lumea va supravieţui. Rămâne de văzut, însă, dacă cei care vor trăi îşi vor mai păstra umanitatea. 

Spre deosebire de alte distopii, locurile în care se petrece acţiunea sunt acum familiare: staţiile de metrou din Bucureşti, centrul vechi, Constanţa, zonele de birouri din Capitală. Locuri cu care cei mai mulţi cititori sunt familiarizaţi şi care îi afectează zilnic, într-un fel sau altul. În fond, cine nu s-a gândit, precum autorul cărţii, cât de periculos este pasajul dintre staţiile Unirii 1 şi Unirii 2 în cazul unui eventual atac terorist? 

Distopia lui George Bonea este, poate, una dintre puţine cărţi care pe aceeaşi pagină te poate face să râzi în hohote, dar şi să te înfiori şi să te gândeşti dacă, nu cumva, şi în jurul tău se întâmplă lucruri similare. Scrisă într-un ritm alert, cartea te face să o ţii în mână până o termini. Şi apoi să te întrebi: tu ce ai face dacă ai şti că lumea se sfârşeşte pe 23 august? Ai timp suficient să faci lucrurile pe care nu le-ai făcut până acum? Sau, din contră, vei continua să îţi păstrezi rutina? Vei continua să mergi la serviciu, să fii nefericit, să îţi respecţi termenele limită, să îţi cumperi ultimul model de telefon? Sau vei ieşi din zona de confort şi o vei face lată pentru ultima oară?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel