Data publicării:
Imagini foarte rare cu un lup însetat în Parcul Național Defileul Jiului - Foto în articol
Angajații Romsilva au filmat un lup în timp ce se hidrata în Parcul Național Defileul Jiului.
”Un lup însetat a fost surprins pe cursul unui râu din Parcul National Defileul Jiului – Defileul Jiului National Park, în câteva imagini foarte frumoase, realizate de către colegul nostru Tibi Feczko de la administrația acestui parc”, a scris Romsilva pe o rețea socială.
Foto
”Lupii trăiesc în haită, sunt rar văzuți în libertate și au un rol important în menținerea unor ecosisteme natural sănătoase. Cele mai multe haite au în componență perechea conducătoare, formată din masculul și femela alfa, precum și puii lor de până la 3 ani. Câteodată pot aparea și alți lupi, rude ale celor alfa. În fiecare haită există o ordine respectată, limbajul corpului exprimând poziția lupului în haită. Lupii parcurg zeci de kilometri pe zi în căutarea prăzii și când atacă, coordonat, dirijează prada în locuri în care aceasta își pierde mobilitatea, de exemplu râuri, unde este ucisă”, se mai arată în postarea Romsilva.
Parcul Naţional Defileul Jiului
Parcul Naţional Defileul Jiului (PNDJ) a fost constituit de-a lungul văii formate de râul Jiu, între Masivele Parâng şi Vâlcan. Ocupă o suprafaţă de peste 11.100 hectare, împărţită între judeţele Gorj şi Hunedoara, zona fiind acoperită aproape în totalitate de păduri de fag şi de gorun (85%). O parte dintre aceste păduri sunt considerate virgine şi cvasi-virgine.
Parcul are numeroase grote, forme carstice, puţuri naturale şi avenuri, reprezentând, de asemenea, locul ideal pentru numeroase specii de animale. Peste 400 dintre ele sunt unele pe cale de dispariţie şi protejate de legi naţionale şi internaţionale, însă şi peste 700 de specii de plante deosebite, notează Agerpres.
Citește și - Unde a fost descoperit primul hibrid lup-câine în România
În România au început să existe câinii-lup, mai mulți ca în Parcul Național Yellowstone din Statele Unite ale Americii. Un studiu făcut de Fundația Conservation Carpathia arată o populație de lupi cu o densitate estimată de 2,35 exemplare la fiecare 100 de kilometri pătrați în Munții Carpații Meridionali. Raportul arată pentru prima dată confirmarea hibridizării în zonă dintre lup și câine.
Conform reprezentanților Fundației Conservation Carpathia, densitatea populației de lupi de aici este sub nivelul observat în Parcul Național Yellowstone din Statele Unite, unde un studiu din anul 2015 a indicat o densitate între 5 și 9,8 lupi la 100 km pătrați, ori în nordul Munților Apenini din Italia, unde habitatele sunt mai fragmentate, dar și unde densitatea populației de lupi a fost estimată la 4,7 lupi la 100 km pătrați în anul 2004.
Totuși, această densitate este mult mai mare decât cea din Scandinavia, o zonă care are condiții climatice diferite. Acolo, populația de lupi încearcă să își revină după un declin genetic semnificativ, cu doar 0,18 lupi la 100 de kilometri pătrați, arată datele colectate în anul 2021.
Cauza hibridizării din România
"Deşi hibridizarea pare a fi o ameninţare nesemnificativă la acest moment, ea poate evolua şi poate conduce în timp la o degradare genetică urmată de o extincţie totală a acestei specii. În cazul României, hibridizarea este un fenomen cauzat de câinii hoinari, care au apărut în habitatul lupilor. Prezenţa lor pune în pericol sănătatea genetică a populaţiei de lupi pentru următoarele decenii." Vezi continuarea articolului aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News