Imagini dramatice cu soldații ucraineni evacuați din combinatul Azovstal. Reacția președintelui Zelenski / VIDEO
Sute de luptători ucraineni au fost evacuați din combinatul siderurgic de la Azovstal.
Peste 260 de soldați ucraineni, mulți dintre ei răniți, au fost evacuați din combinatul siderurgic evacuat Azovstal din orașul-port Mariupol, părând să cedeze controlul orașului Rusiei, după 82 de zile de bombardament.
Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, a declarat luni seara că 53 de soldați grav răniți au fost evacuați într-un spital din orașul Novoazovsk, controlat de ruși. Alte peste 200 de persoane au fost transportate printr-un coridor către Olenivka, a spus Maliar.
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a spus că soldații care apărau combinatul și-au „îndeplinit sarcina de luptă”, iar acum scopul principal a fost salvarea vieților personalului. Prin rezistența de la combinat, ei au împiedicat forțele ruse să captureze rapid orașul Zaporizhzhia din sud, se arată în comunicatul său pe Facebook.
Nu era clar câți soldați au rămas în combinat, dar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus: „Sperăm să salvăm viețile băieților noștri”.
„Vreau să subliniez: Ucraina are nevoie de eroii săi ucraineni în viață. Acesta este principiul nostru”, a spus el într-o declarație video.
Evacuarea este probabil să marcheze sfârșitul celei mai lungi și sângeroase bătălii din războiul din Ucraina și o înfrângere semnificativă pentru Ucraina. Mariupol este acum în ruină după un asediu rusesc despre care Ucraina spune că a ucis zeci de mii de oameni.
Pentru ucraineni, uzina Azovstal a devenit un simbol al rezistenței, sute de militari continuând să lupte acolo chiar și după ce restul orașului a căzut în mâinile forțelor ruse, conform TheGuardian.
Rusia ar fi lansat bombe cu fosfor asupra combinatului Azovtal, după ce Ucraina a câștigat Eurovision
Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision, informează dpa.
"Iadul a venit pe pământ. La Azovstal", a scris Petro Andriuşcenko, deputat în consiliul oraşului Mariupol, pe Telegram. El a postat o înregistrare video cu atacul, în care se poate vedea şi un foc de artilerie, însă înregistrarea nu a putut fi verificată din sursă independentă.
Bombele cu fosfor sunt bombe incendiare, care se aprind la contactul cu oxigenul şi provoacă pagube devastatoare. Utilizarea lor este interzisă de către legislaţia internaţională în zonele populate.
Andreuşcenko a mai postat imagini cu inscripţii de pe bombe şi care ar arăta că ele au fost lansate ca răspuns la câştigarea Eurovisionului de către Ucraina, concurs care s-a desfăşurat la Torino, în Italia (citește continuarea și vezi imaginile AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News