Imagini din Hersonul eliberat. Steagul Ucrainei s-a întors în orașul de pe malul Niprului. Bucurie nemărginită printre locuitori / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Au apărut primele imagini după eliberarea orașului Herson de către forțele Federației Ruse.

Pe rețelele de socializare au început să apară primele imagini din orașul Herson eliberat. Din clipurile distribuite se observă o bucurie imensă în rândul locuitorilor orașului de pe malul Niprului.

Armata ucraineană a intrat vineri în oraşul Herson, în urma retragerii trupelor ruse de la malul de vest al fluviului Nipru, transmite AFP.

Herson revine sub controlul Ucrainei, unităţi ale forţelor armate ucrainene intră în oraş, a scris Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat postat pe Facebook.

Acesta le cere soldaţilor ruşi rămaşi în oraşul Herson să se predea imediat. Şefii voştri vă spun să vă schimbaţi în ţinută civilă şi să încercaţi să fugiţi singuri. Este evident că nu veţi reuşi, le transmite soldaţilor ruşi ministerul ucrainean.

Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat în acest timp că şi-a retras de pe malul de vest al Niprului toţi soldaţii şi toate echipamentele. În total, peste 30.000 de militari ruşi împreună cu aproape 5.000 de unităţi de armament şi de vehicule militare au fost retraşi de pe malul de vest al Niprului, afirmă ministrul rus într-un comunicat.

După ce au încheiat retragerea, trupele ruse au aruncat în aer podul Antonivski de peste Nipru.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat miercuri că a ordonat trupelor ruse din provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, inclusiv din oraşul Herson, şi să stabilească o linie defensivă pe malul de est, de cealaltă parte a barierei naturale reprezentate de acest fluviu.

El a subliniat riscul căderii trupelor ruse sub încercuirea celor ucrainene pe malul de vest al Niprului, mai ales dacă Ucraina ar bombarda barajul de la Nova Kahovka, ceea ce ar produce inundarea unei mari părţi a Hersonului şi ar izola trupele ruse de peste Nipru, conform Agerpres.

În urmă cu două zile, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor sale să se retragă de pe malul de vest al râului Nipru (citește AICI).

„În aceste circumstanțe, cea mai sensibilă opțiune este organizarea apărării de-a lungul unei linii de barieră de-a lungul râului Nipru”, a declarat generalul Surovikin la o întâlnire a înalților lideri militari.

Anunțul a venit la scurt timp după ce presa rusă a transmis că liderul adjunct al Hersonului, Kirill Stremousov, a murit într-un accident de mașină. Văzut ca unul dintre principalii pioni ai ocupației Hersonului, el avertizase cu doar șase zile în urmă că, „cel mai probabil”, forțele ruse o să fie nevoite să treacă pe malul estic (citește AICI).

Soțiile soldaților ruși s-au dus la granița cu Ucraina pentru a cere să-și ia bărbații înapoi acasă

Soțiile soldaților ruși care luptă în Ucraina s-au prezentat la graniță și au cerut să-și ia soții acasă, a informat publicația independentă de știri rusă The Insider. Un grup de aproximativ 20 de rude s-a deplasat miercuri seara la o bază militară din orașul rusesc Valuiki, a informat presa. Valuiki se află la aproximativ 50 km de regiunea Harkiv din Ucraina, scrie Business Insider.

Grupul, format în mare parte din femei, a cerut ca soții lor să fie scoși din Ucraina, susținând că au fost răniți luptând în prima linie, scrie sursa citată (The Insider este un canal de știri rus și nu are nicio afiliere cu Insider).

"Trebuie să facă ceva, trebuie să ia o decizie, trebuie să-i scoată de acolo. Vrem să fie luați de acolo pentru că sunt mulți răniți", a spus una dintre femei oficialilor de la baza militară.

O altă rudă a spus că, dacă oficialii nu vor să-i ajute, ea va merge singură pe front pentru a-i salva pe soldați. Nu este clar dacă femeile au primit răspunsurile pe care le căutau. Verstka a raportat că oficialii le ajutau pe femei să afle informații despre starea soților lor, dar Insider nu a putut verifica în mod independent aceste rapoarte (citește continuarea și vezi imaginile AICI).

Retragerea trupelor ruse din Herson, o capcană? Generalul Dan Grecu: O înfrângere umilitoare pentru strategia lui Putin

Generalul Dan Grecu a fost întrebat la Realitatea Plus dacă retragerea trupelor ruse din Herson este, de fapt, o capcană, așa cum spun unii analiști.

"Putem discuta despre toate aceste aspecte, dar în primul rând trebuie să spunem că este o înfrângere umilitoare pentru strategia președintelui rus Vladimir Putin această acțiune. Părăsind un teritoriu cucerit în șase zile, că atât a durat cucerirea capitalei oblastului Herson și după cum vedeți nici măcar nu se pomenește numele său aici, anunțul fiind făcut de către ministrul Apărării, de către Șoigu, cu efectele care vor urma asupra moralului trupelor. Din punct de vedere militar, acțiunea are logică și este o acțiune, pot să spun, chiar corectă, pentru că în condițiile în care rușii nu-și mai puteau aproviziona forțele, amândouă trecerile permanente fiind avariate, logistica lor nu putea să funcționeze, mai ales în perioada asta grea.

Pe deasupra, de la un front cu formă relativ circulară, semicirculară, cum era frontul rus în Herson pe malul drept al râului Nipru, acum se vor retrage să organizeze apărarea de-a lungul râului, ceea ce în mod clar îi va favoriza pentru că Nipru este un obstacol important și, pe de altă parte, le va asigura și o resursă, o rezervă de personal, pentru că acolo se discută despre vreo 40 de mii de oameni care au fost în acel cap de pod și în orașul Herson, care pot fi folosiți fie pentru a întări apărarea, fie pentru a-i opri în această zonă sau în alte zone.

De partea cealaltă, ucrainenii au dreptate să fie precauți și am văzut și în discursurile consilierului Podolyak, cât și președintele Zelenski, s-au referit de câteva ori la această nevoie de precauție. Pentru armata ucraineană este însă, atât moral, cât și tactic, este o cucerire, chiar dacă rușii se vor retrage integral, deși ar fi cam una dintre primele retrageri de bună voie ale rușilor pentru o anumită zonă din invazia lor militară", a declarat Dan Grecu (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel