Imagini de pe Marte care îți taie respirația! Un timelapse senzațional surprins de Curiosity i-a uimit pe cercetătorii de la NASA / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Mai multe imagini surprinse de Roverul Curiosity pe Planeta Roșie i-au lăsat cu gura căscată pe cei de la NASA.

Roverul Curiosity al NASA a luat recent o pauză din cauza conjuncției solare marțiene, un fenomen natural care ar fi putut afecta comunicarea cu echipa de control de pe Pământ. În ciuda acestei întreruperi temporare, camerele de supraveghere ale roverului, cunoscute sub numele de Hazcams, au continuat să funcționeze și să captureze imagini.

Un aspect fascinant al acestei perioade de repaus a fost faptul că, pentru prima dată, Curiosity a reușit să înregistreze o zi marțiană completă, cu o durată de peste 12 ore, direct din poziția sa staționară. Această oportunitate unică i-a permis roverului să documenteze evoluția propriei umbre pe peisajul marțian, pe măsură ce soarele călătorea de la răsărit la apus. Această observație detaliată aduce contribuții semnificative la înțelegerea condițiilor de iluminare și schimbări atmosferice pe Marte și consolidează importanța misiunii Curiosity în explorarea și înțelegerea planetei roșii, spun cei de la NASA.

Ce s-a văzut pe camere

Roverul a fost programat să înregistreze secvențe continue de 12 ore cu câteva zile înainte de începerea conjuncturii solare marțiene. Imaginile obținute au fost stocate și apoi procesate după încheierea conjuncției pe 25 noiembrie.

Chiar dacă nu au surprins evenimente meteorologice, așa cum se preconiza, imaginile captate de Curiosity pe 8 noiembrie sunt fascinante. Aceste cadre au fost compilare în două videoclipuri, prezentând perspectivele oferite de camerele Hazcam din față și din spate ale roverului.

Camerele Hazcam, care în mod obișnuit asistă Curiosity în identificarea terenului periculos, au fost utilizate în timpul celor 12 ore de operare a roverului de la baza Muntelui Sharp de pe Marte. Perioada de înregistrare a cuprins intervalul orar de la 5:30 dimineața până la 5:30 după-amiaza.

Chiar dacă aceste activități par impresionante, ele reprezintă doar operațiuni de rutină pentru roverul aflat pe suprafața planetei roșii. Dacă sunteți curioși, puteți viziona remarcabilul film timelapse surprins de Curiosity pe Marte aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel