Imagini de groază pe vârful Everest. Un cineast povesteşte ce a experimentat în drumeţie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Un alpinist experimentat a descris pentru publicația The Guardian ”moartea, carnagiul și haosul de pe Everest” unde aventurierii împing cadavre ca să ajungă în vârful celui mai înalt munte din lume. Cel puţin 11 alpinişti au murit pe muntele Everest în această primăvară, iar cunoscătorii pun bilanţul pe seama ”traficului” ridicol către vârful muntelui.

Cineastul Elia Saikaly a atins pe 23 mai, Hillary Step, o stâncă aproape verticală localizată în apropierea vârfului muntelui Everest, la altitudinea de 8.790 de metri. Aici, a povestit el, răsăritul soarelui a dezvăluit cadavrul unui alt alpinist.

”Moarte. Carnagiu. Haos. Cozi. Cadavre pe drum și în corturi, la tabăra 4. Oameni pe care am încercat să-i conving să se întoarcă au murit. Oameni care erau doborâți. Pășeam peste cadavre. Toate titlurile senzaționaliste pe care le citiți au fost adevărate pentru noi în noaptea în care am ajuns pe vârf” a povestit bărbatul.

Autoritățile nepaleze au eliberat pentru acest sezon 381 de permise, fiecare în valoare de 11.000 de dolari. În total, cu tot cu șerpași, peste 820 de oameni au încercat să ajungă în vârful muntelui în acest sezon.

”Când am urcat eu, alte 200 de persoane încercau să ajungă în vârf. Am dat peste un cățărător mort. Cadavrul său era legat de un punct de ancorare între două linii de siguranță astfel că fiecare alpinist  trebuia să pășească peste el”, a povestit Saikaly pentru The Guardian.

”Este greu pentru oamenii de la nivelul mării, care nu au experiența muntelui, care nu au fost la altitudini de peste 8000 de metri să înțeleagă cât de greu este acest scenariu. Când ești pe Everest ești într-o zonă de moarte, de abia mai poți gândi. Devine o situație complicată și începi să realizezi că soarta ta poate să fie la fel. Și când te împing oameni din spate, nu ai ce să faci. Nu ai altă soluție decât să merge mai departe.” a mai explicat el.

11 morți pe Everest 
 

La începutul săptămânii un american a murit în timp ce cobora de pe Everest, numărul deceselor pe “acoperişul lumii” în acest sezon ajungând la 11. Christopher John Kulish, în vârstă de 62 de ani, urcase vârful de 8.848 metri şi se întorcea luni seara la tabăra situată la cea mai mare altitudine de pe munte. “Brusc a avut o problemă cardiacă şi a murit pe trecătoarea sudică, potrivit organizatorilor expediţiei sale”, a declarat Mira Acharya din cadrul Departamentului de Turism din Nepal.

Sezonul de ascensiune pe Everest se apropie de final, marcat în acest an de aglomerări în aşa-numita “zonă a morţii” şi de noi apeluri la o mai bună reglementare a ascensiunilor, în condiţiile în care acest sezon a făcut cele mai multe victime din 2015 până în prezent.

În plus faţă de Everest, nouă persoane au murit pe vârfurile de peste 8.000 de metri din Himalaya în ultimele săptămâni, iar una este dată dispărută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel