Imaginea zilei: Nehammer stă între Iohannis și omologul bulgar. Chirieac, după mesajul președintelui: Să ne luăm adio de la Schengen
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat declarațiile recente făcute de președintele Klaus Iohannis pe tema aderării României la Schengen.

”Noi vom continua discuţiile politice pe toate palierele, pe absolut toate palierele, şi sunt optimist că vom găsi soluţii pentru această problemă Schengen, dar n-aş vrea să ne legăm de o anumită dată. Repet, pentru mine, pentru România şi pentru români, este important să intrăm în spaţiul Schengen. Nu vreau să legăm discuţia de o anumită dată, fiindcă, am văzut şi în decembrie, aceste lucruri nu pot fi legate de o anumită dată, ele ţin de foarte multe considerente, europene ar trebui. Din păcate însă ţin şi de chestiuni de politică internă în unele state membre. Asta este un lucru pe care nu-l consider bun, dar nu poate fi ignorat. Deci continuăm discuţiile şi sunt optimist”, a declarat Klaus Iohannis.

"Iohannis ne spune să ne luăm adio de la intrarea în Schengen"

"Traducem mesajul (n.r. președintelui Klaus Iohannis) în felul următor: domnul Iohannis ne spune să ne luăm adio de la intrarea în Schengen, în ce i-a mai rămas din al doilea mandat. Acesta este mesajul pe care ni-l transmite Excelența Sa. Nu poţi să spui "intrăm în Schengen, dar să nu îl legăm de o anumită dată". Păi, nu e tot una dacă intrăm anul acesta sau în 2030, mă gândesc, pentru economia României, pentru români. Este o diferenţă uriaşă!

Data este fundamentală! Nu am nicio îndoială că, la un moment dat, se va intra şi în Spaţiul Schengen, cum nu am nicio îndoială că, la un moment dat, veniturile românilor vor fi egale cu ale germanilor. Că lucrul ăsta se va întâmpla în 50 de ani sau în 10 ani, aici este o diferenţă mare pentru mulţi români. Chestiunea că intrăm în Schengen, dar hai să nu îl legăm de o dată... Păi, atunci, dumneavoastră de ce mai sunteţi acolo?

În privinţa migraţiei... Da, migraţia a fost un pretext pentru ca Austria să respingă România şi Bulgaria. Migraţia a fost pretextul! Nu am aflat, până acum, şi nici domnul preşedinte Iohannis nu ne-a spus motivul real pentru care Austria s-a opus atât de vehement - şi împotriva mersului celorlalte state din UE - aderării României şi Bulgariei la Schengen", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

"Cu pumnul în masă nu merge"

Analistul politic a comentat şi "tabloul zilei" din Consiliul European, cancelarul austriac Karl Nehammer fiind aşezat între preşedintele Klaus Iohannis şi președintele bulgar. Întrebat dacă aşezarea ar fi fost făcută cu vreun scop anume - să îndulcească discuţiile -, Bogdan Chirieac a spus:

"Mi-ar plăcea să cred asta şi mi-ar mai plăcea să cred că domnul preşedinte Iohannis l-a luat, într-o splendidă limbă germană, la întrebări pe domnul Nehammer, apropo de votul pe care nu l-a oferit României. Până acum, singura explicație oferită de Nehammer a fost dată colegei dumneavoastră, doamna Ana Maria Roman. În rest, niciun ziarist, niciun oficial român nu a obţinut un răspuns de la Nehammer. Eh, acum, după această aşezare, poate că Excelenţa Sa, domnul preşedinte Klaus Iohannis, vine şi dânsul, după Ana Maria Roman, cu un răspuns. Cancelarul austriac a spus că, dacă va fi invitat, va sosi în România. Eu cred trebuie invitat, că, dacă nu negociem, nu discutăm, nici nu îşi schimbă votul. Cu pumnul în masă nu merge între statele independente şi suverane. Merge în România. În Austria nu merge".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel