Data publicării:
Imaginea suferinței care a făcut înconjurul lumii. După un an, amintirile o chinuie pe Abu Maamar
Inas Abu Maamar, o femeie din Fâșia Gaza, este sfâșiată de amintiri.
Fotografia agenției de presă Reuters a lui Inas Abu Maamar, cu fața ascunsă în trupul neînsuflețit al nepoatei sale de cinci ani, Saly, a fost făcută la câteva zile după ce Israelul a început ofensiva militară asupra Gaza.
Aceasta a devenit una dintre cele mai vii imagini ale suferinței palestinienilor în timpul unui an de bombardamente asupra Gaza, răspunsul Israelului la atacul Hamas din 7 octombrie.
Saly a fost ucisă împreună cu mama ei, surioara, bunicii, unchiul, mătușa și trei verișori. De atunci, Abu Maamar, în vârstă de 37 de ani, și-a pierdut și sora, ucisă împreună cu cei patru copii ai săi într-un raid aerian în nordul Gazei.
Abu Maamar s-a mutat de trei ori pentru a evita bombardamentele, petrecând la un moment dat patru luni într-un cort. Astăzi, ea s-a întors în casa ei din Khan Younis, în sudul Gazei. Crăpăturile străbat acoperișul ondulat; o perdea de duș acoperă o gaură de mărimea unei ferestre din perete.
„Ne-am pierdut orice speranță”, a spus Abu Maamar, stând printre dărâmături în micul cimitir de lângă casa familiei. Sub dărâmături, a spus ea, se află mormântul lui Saly.
„Nici măcar mormântul nu era sigur”, a mai spus Abu Maamar.
Atacul grupării Hamas din 7 octombrie a ucis aproximativ 1200 de persoane în Israel, majoritatea civili, iar aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice, potrivit bilanțului israelian.
Campania Israelului în Gaza, cu obiectivul declarat de a elimina Hamas, a ucis de atunci cel puțin 41500 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităților sanitare palestiniene.
Armata israeliană a declarat că bombardamentele din Gaza sunt necesare pentru a zdrobi Hamas, pe care o acuză că se ascunde în rândul populației palestiniene. Hamas neagă acest lucru. Israelul spune că încearcă să reducă daunele asupra civililor.
Atac aerian
Înainte de 7 octombrie, Gaza se confruntase cu o blocadă israeliană extinsă în urma preluării teritoriului palestinian de către Hamas în 2007. Erau puține locuri de muncă și importurile erau sever restricționate, dar familia ei era așezată, a declarat Abu Maamar.
Abu Maamar locuia împreună cu soțul ei în apropierea familiei fratelui său Ramez, ceea ce îi permitea să își petreacă o mare parte din timp cu nepoatele sale Saly și Seba, și cu nepotul său Ahmed.
Pe măsură ce bombardamentele s-au intensificat în apropierea casei după 7 octombrie, Ramez s-a refugiat împreună cu familia sa la casa socrilor săi, la aproximativ 1 km distanță. Aceasta a fost lovită de un raid aerian în ziua următoare.
Când Abu Maamar a aflat, s-a dus direct la spitalul Nasser din Khan Younis. Acolo l-a văzut pe Ahmed, care avea atunci 4 ani, și l-a luat de mână. A găsit-o pe Saly, moartă, în camera mortuară.
„Am încercat să o trezesc. Nu-mi venea să cred că era moartă”, a spus ea.
Acolo, fotograful Reuters Mohammed Salem a făcut fotografia cu Abu Maamar legănându-și nepoata moartă, cu trupul înfășurat într-un cearșaf alb. Imaginea a fost desemnată Fotografie de Presă Mondială a anului și a câștigat un premiu Pulitzer, împreună cu alte imagini Reuters ale atacului din 7 octombrie și ale războiului din Gaza.
Vizarea grupării Hamas
Israelul a declarat că a atacat 5000 de ținte Hamas în Gaza de pe 7 octombrie până pe 17 octombrie, ziua atacului aerian care a ucis-o pe Saly. Autoritățile sanitare palestiniene au declarat că aproximativ 3000 de persoane au fost ucise până la acea dată, inclusiv 940 de copii.
Armata israeliană nu a răspuns la o solicitare de comentarii privind atacul care a ucis-o pe Saly.
Într-un comentariu făcut la șase zile după moartea acesteia despre uciderea unei alte familii într-o altă lovitură aeriană în Khan Younis, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat: „Hamas s-a înrădăcinat în rândul populației civile din întreaga Fâșie Gaza. Prin urmare, ori de câte ori apare o țintă a Hamas, IDF va lovi asupra acesteia pentru a zădărnici capacitățile teroriste ale grupului, luând în același timp măsuri de precauție fezabile pentru a reduce daunele asupra civililor neimplicați”.
În decembrie, în timp ce autoritățile palestiniene declarau că numărul morților din Gaza depășise 15000, iar Israelul se pregătea să își extindă atacul terestru în sudul Gazei, Abu Maamar și alți membri ai familiei s-au mutat la Mawasi, o zonă de plajă unde persoanele strămutate își căutau refugiu în corturi. S-au mai mutat de încă două ori în timp ce forțele israeliene luptau împotriva Hamas în sud, ordonând civililor să plece mai întâi din Khan Younis și apoi din orașul Rafah.
Întoarsă acasă, Abu Maamar spune că nu mai are rost să se mute. Ea a luat ținuta preferată a lui Saly, o rochie neagră cu broderii tradiționale palestiniene roșii, și a dus-o la față.
„Așteptăm doar ca această cascadă de sânge să se oprească”, a mai precizat Abu Maamar, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News