Data publicării:

Imaginea săptămânii de la NASA: Sâlpii Creației

Autor: Bogdan Cotigă | Categorie: Stiri
WhatsApp
Stâlpii creației
Stâlpii creației

Nebuloasa Vultur, denumită şi Messier 16, este un loc cu totul şi cu totul special din Univers, conţinând atât tânărul roi de stele NGC 6611, cât şi spectaculoşii 'Stâlpii Creaţiei' - o regiune în care se formează noi stele.

Această imagine nouă, compusă din fotografii obţinute de Telescopul Chandra în infraroşu şi de Hubble, în spectrul vizibil al luminii, prezintă zona din jurul Stâlpilor Creaţiei aflată la aproximativ 5.700 de ani lumină de Terra. Imaginea, obţinută cu filtre speciale pentru a scoate în evidenţă gazele şi praful interstelar, surprinde nebuloasa inundată de o ceaţă albastru-verzuie, ceaţă ce este străpunsă ici şi colo de strălucirea unor stele.

Astronomii au identificat prin intermediul telescopului Chandra peste 1.700 surse individuale de raze X în Nebuloasa Vultur, dintre care doar foarte puţine apar şi în această imagine. Abilitatea telescopului Chandra de a localiza sursele de radiaţii X a făcut posibilă identificarea a sute de stele foarte tinere, precum şi a unor stele aflate încă în plin proces de formare (protostele).

Observaţiile făcute în spectrul infraroşu al luminii, atât cu telescopul Chandra cât şi cu alte instrumente, precum telescopul spaţial Spitzer, aparţinând NASA sau cu Observatorul European Austral (ESO), indică faptul că 219 dintre sursele de raze X din Nebuloasa Vultur sunt stele tinere în curs de formare, înconjurate încă de discul de praf şi gaze din care s-au aprins, iar 964 sunt stele tinere care nu mai au astfel de discuri în jurul lor. În timp, după aprinderea unei noi stele, discul de praf şi gaze ce o înconjoară este spulberat complet de acţiunea vântului stelar. În unele cazuri, din materia rămasă se formează noi planete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel