Data actualizării:
Data publicării:

Iluziile optice care îţi dau dureri de cap. Totul pare în mișcare. Tu ce vezi?

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Iluzia optică care încă mai face furori pe internet / Foto: Twitter
Iluzia optică care încă mai face furori pe internet / Foto: Twitter

Ce vezi în această imagine? Elemente care se mişcă sau ţi se pare că e totul static? În niciun caz nu este vorba de o animaţie. Iluzia optică a devenit un fenomen pe internet. A fost distribuită de milioane de ori.

Imaginea a fost publicată pe Twitter în 2018 de Alice Proverbio şi repostată de curând pe reţelele de socializare unde a făcut senzaţie. Proverbio, neurolog și psiholog experimental, analizează cum funcționează creierul uman prin astfel de planşe mişcătoare. Desenul, creat de artistul Beau Deeley, înfățișează o sferă care pare să alunece peste o coloană și nu, nu este o animație! Aveţi în fața ochilor o imagine complet statică, însă modul în care a fost alcătuită ne păcălește mintea şi ne determină să o percepem ca fiind în mișcare. „Este o incredibilă iluzie a mișcării. V5 este declanșat de saturația V4”, scria Proverbio pe rețeaua de socializare. Însă, departe de a clarifica motivul pentru care imaginea pare a fi în mișcare, descrierea ne face şi mai curioşi.

Ce sunt V5 și V4? Şi ce legătură au cu imaginile "mişcătoare"?

Efectul se produce în cortexul vizual al creierului, partea responsabilă de procesarea a tot ceea ce vedem în jurul nostru. În această parte a creierului se află V5 și V4 la care face referire Alice Proverbio. „V5 (sau MT) este zona corticală care procesează mișcarea, în timp ce V4 este dedicată procesării culorilor și formei. Neuronii V4 devin atât de saturați de informație, încât neuronii V5 încep să o interpreteze ca pe un semnal senzorial”, mai spune ea. Pentru ca efectul să fie complet, încearcă să privești imaginea din colțul ochiului sau pe ecranul unui calculator.Mai depinde şi de distanța de la care privești imaginea și formele din compoziţia ei. Zona V4 are o predilecţie pentru spirale și sfere, în timp ce V5 este mai degrabă dedicată formelor tridimensionale. Este, așadar, o interacțiune foarte complexă.

Avem un creier leneş

Când retina intră în contact cu lumina, creierul nostru are nevoie de circa o zecime de secundă să traducă acel semnal în percepție. Neurobiologul evoluționist Mark Changizi spune că această întârziere neuronală face ca creierul nostru să genereze imagini despre cum crede că va arăta lumea într-o zecime de secundă. „Creierul tău este lent, așa că practic trebuie să creezi percepții care să corecteze această întârziere”, a spus Changizi, director de cogniție umană la 2AI Labs. Michael Bach este un om de știință german cu cercetări avansate în oftalmologie, electroencefalografie clinică, electroretinografie clinică, teste de acuitate vizuală și percepție vizuală. El a analizat, de-a lungul carierei, sute de iluzii optice care dau bătăi de cap şi par inexplicabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel