Iliescu era în Casa Scânteii când Ceaușescu s-a ridicat de la sol. Telefonul primit: ”Ioane, vino!”. Cine l-ar fi sunat - VIDEO
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto: captură Youtube. Fuga lui Ceaușescu
foto: captură Youtube. Fuga lui Ceaușescu
Când elicopterul cu Nicolae Ceaușescu s-a ridicat de la sol, Ion Iliescu ar fi primit un telefon. 

”Era un articol scris în Adevărul pe baza declarațiilor pe care le-au dat rudele apropiate ale Ceaușeștilor după ce au fost arestate. Zoia Ceaușescu spunea că a fost chemată să se ducă în sediul CC-ului (Comitetul Central n.r.) să se vadă cu maică-sa și cu taică-su. Se pare că Valentin insistase pentru această sosire. Au ajuns, spune Zoia Ceaușescu, în acele declarații date la cald: ”Am ezitat să mă duc, în cele din urmă am hotărât să mergem”, ea și soțul ei, au ajuns la Nicolae și Elena Ceaușescu - vorbesc de 21 decembrie, ultima noapte petrecută în sediul Puterii. Nicolae și Elena nu-și luaseră haine de schimb cu ei. 

Valentin Ceaușescu le tot spunea că situația este foarte gravă și că lucrurile se precipită. Probabil le-ar fi zis că ar fi bine să-și vadă de viață și să lase puterea. Elena Ceaușescu - și Zoia recunoaște - noi îi spuneam că este alarmistă și că nu i se poate întâmpla nimic rău. Ei au avut într-una- și cei din jur- certitudinea că situația este sub control, că puterea lor este atât de bine îngrădită și din punct de vedere al regulamentelor, al statutului partidului, că ei sunt iubiți de muncitori, că este cu neputință să existe o mișcare împotriva lor.

”Ioane, vino”

Într-adevăr, cei care au spus după că au făcut nu știu ce mișcări nu prea au argumente. 

Ion Iliescu, succesorul, credea că va cădea Nicolae Ceaușescu? Nu! El era aici, în clădirea Casei Scânteii. Se spune că i-ar fi dat Lina Ciobanu un telefon: ”Ioane, vino!”, dar asta după ce se ridicase Ceaușescu de la sol. 

Firesc era ca acest Ion Iliescu să se afle în stradă. El spune ”eram foarte păzit”. Dar dacă știa că lucrurile vor merge către un astfel de deznodământ, ar fi fost de-a dreptul fericit ca paza aceea să-l bage într-o închisoare, măcar două zile și ar fi avut altă legitimitate. Ar fi câștigat extraordinară legitimitate. 

Nu l-ar fi lichidat paza. Ăștia voiau procese. Nu erau atât de porniți, puteau să-l lichideze de mult dacă ar fi vrut” a spus istoricul Lavinia Betea, pentru DCNews. 

Vezi mai mult în video: 

Ea spune că maniera în care au fost executați soții Ceaușescu nu ne face, însă, onoare: ”Maniera în care s-a luat decizia și felul în care s-a făcut execuția nu ne onorează. Eram total străini de ceea ce se întâmpla în acele zile în grupul celor care preluaseră puterea și voiau să rămână la putere. (...) Erau niște agreați și aceia voiau să rămână, să umple acel vid de putere, un vid enorm creat după ridicarea Ceaușeștilor în aer.” În momentul în care elicopterul s-a ridicat, Nicolae Ceaușescu a pierdut toată puterea, subliniază Lavinia Betea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel