Iliescu acuză manevra veninoasă a lui Dâncu, de a alimenta suspiciuni între vechii lideri şi Ponta
Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, acuză "o manevră veninoasă" din partea lui Vasile Dâncu prin încercările de "a alimenta suspiciuni şi neîncredere între vechii lideri - Iliescu şi Năstase - şi tânărul preşedinte Ponta", după ce Dâncu a postat pe blog un text intitulat "Ultima bătălie a stângii: dărâmarea idolilor".
"Vasile Dâncu reapare la rampă printr-un amplu text pe blogul propriu, cu un titlu provocator: «Ultima bătălie a stângii - dărâmarea idolilor». Nu ştiu pe ce temei este considerat Vasile Dâncu om de stânga, ba chiar «ideolog şi reformator al PSD». Pentru că textul cu pricina nu face decât să repete sloganuri răsuflate, vehiculate de exponenţii dreptei celei mai agresive din anii '90. El lansează la adresa lui Iliescu şi a susţinătorilor săi invective şi învinuiri tipice, proferate de adversarii politici (...). Dar care este tema actuală pe care o lansează, de fapt, Vasile Dâncu? El afirmă clar că «discuţiile în jurul lui Geoană sunt doar un pretext» şi că, de fapt, ar fi vorba de manevre obscure ale «nucleului vechi de partid» (Iliescu & Co.), care ar dori «să-l submineze pe Ponta» şi să «revină la putere» (?!?). De aceea, afirmă el că «ultima bătălie a stângii» (ceea ce înţelege Vasile Dâncu prin stânga) ar fi «să scape de umbrele trecutului» - întruchipate, bineînţeles de Iliescu şi Năstase", scrie preşedintele de onoare al PSD, într-o postare pe blogul personal.
Iliescu menţionează că o altă "figură de stil" folosită de Vasile Dâncu este aceea a tablourilor care să fie date jos de pe pereţi.
"Deci, pentru Dâncu, reformarea PSD înseamnă - «afară cu Iliescu». El încheie cu un sfat direct adresat lui Victor Ponta: «să uite tot ce a învăţat în cei 10 ani de pesedism» şi să clădească un «partid modern al stângii … fără tarele celor 20 de ani de democraţie împleticită». Numai aşa, tânărul preşedinte Victor Ponta va putea fi «primul dintr-o nouă serie de lideri» ai PSD care să marcheze acest nou început. Vasile Dâncu nu este la prima sa încercare în aceasta aşa-zisă «reformare» şi «modernizare» a PSD. A mai făcut-o şi în 2005, când, împreună cu Ioan Rus şi aşa-zisul «grup de la Cluj» a reuşit să convingă o serie de lideri şi delegaţi la Congresul PSD din aprilie, să-l prefere pe Geoană în locul lui Iliescu, în fruntea partidului. S-a văzut ce efecte a avut asupra partidului această opţiune. Tot atunci el afirma că un partid «serios» nu ar trebui să aibă un electorat mai mare de 15%", adaugă Ion Iliescu.
Preşedintele de onoare al PSD menţionează că "nereformatul" Iliescu, în fruntea partidului pe care l-a fondat la începutul anului 1990, a câştigat toate confruntările electorale - cu o singură excepţie - cele din 1996 - "când s-a produs prima alternanţă democratică la guvernare, care, însă, a oferit electoratului posibilitatea să compare guvernările care s-au succedat". "Drept urmare, în anul 2000, PDSR-ul a câştigat detaşat şi a asigurat cea mai performantă guvernare, din anii 2001-2004", continuă el.
Iliescu mai scrie că "experimentul" grupului de la Cluj - înlăturarea lui Iliescu şi propulsarea lui Geoană în fruntea partidului s-a soldat cu "rezultatele cunoscute": "PSD nu a mai câştigat nicio bătălie decisivă, rămânând în opoziţie, iar Geoană a contribuit în mod direct la pierderea alegerilor prezidenţiale, atât în 2004, cât şi în 2009. Dâncu şi «grupul de la Cluj» s-au retras din prim-planul vieţii politice, reuşind să «îngroape» şi organizaţia PSD de la Cluj. Ioan Rus a cunoscut o înfrângere umilitoare la alegerile din 2004 pentru Primăria Cluj, din partea lui Emil Boc".
"Are vreo autoritate morală, după toate acestea, V. Dâncu să dea sfaturi în materie de strategie politică ??? Ce valoare au toate teoriile, ca şi prognozele lui ??? Iar, incitarea la scindarea partidului între «cei vechi» şi «cei tineri», încercările de a alimenta suspiciuni şi neîncredere între vechii lideri - Iliescu şi Năstase - şi tânărul preşedinte Ponta, constituie o manevră veninoasă, nedemnă şi o veritabilă provocare din partea lui V. Dâncu", susţine Iliescu.
Vasile Dâncu, fost vicepreşedinte PSD şi reprezentant al "grupului de la Cluj", a scris pe blogul personal, într-un amplu material intitulat "Ultima bătălie a stângii: dărâmarea idolilor", că în PSD "bătălia este pentru ca autoritatea lui Ponta să primească o ultimă lovitură, iar lumea veche să pozeze în loc de lume nouă", Mircea Geoană fiind "doar un pretext". Dâncu spune că Victor Ponta trebuie "să nu rateze ocazia de a fi primul dintr-o nouă serie, nu ultimul dintr-o serie veche".
Într-o serie de critici la adresa lui Iliescu, Dâncu apreciază, între altele, că "Iliescu s-a pus de-a curmezişul tuturor deciziilor pe care partidul le lua, doar pentru a-şi arăta puterea şi a ştirbi autoritatea celor care le propuneau, dar folosind mereu o tehnică perversă: îi lăsa pe ei să anunţe public decizia lor, le susţine propunerile chiar prin vot, în schimb a doua zi era împotrivă şi, de multe ori, laşitatea celor din jurul lui îi făcea jocul".
Vasile Dâncu afirmă că este solidar cu Victor Ponta "nu pentru că, în toată această bătălie, şi-a ales rolul de luptător şi nu de negociator", ci pentru că are încredere în "visul lui de schimbare".(Sursa: Mediafax)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News