Ilie Bolojan vrea să schimbe România, prin metropolizare. Primar: Va afecta ireversibil soarta locuitorilor
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ilie Bolojan vrea să schimbe România, prin metropolizare. Primar: Va afecta ireversibil soarta locuitorilor / Foto: Facebook Ilie Bolojan
Ilie Bolojan vrea să schimbe România, prin metropolizare. Primar: Va afecta ireversibil soarta locuitorilor / Foto: Facebook Ilie Bolojan
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, vine cu o propunere pentru modernizarea țării.

Ilie Bolojan, președintele al Consiliului Județean Bihor, vine cu o nouă rețetă pentru modernizarea țării. Acesta propune ca toate comunele să devină sectoare, la fel ca în cazul Bucureștiului, scrie Ziarul Unirea. Propunerea sa ar avea în vedere ”Metropolizarea României”, astfel încât să fie eliminate discrepanțele majore existente în momentul de față între mediul rural și cel urban, iar cei defavorizați să poată beneficia de mai multe facilități, precum spitale, locuri de muncă, școli mai bune, dar și alte oportunități sau acces la utilități.

Primarul din Ciugud: Va afecta ireversibil soarta locuitorilor

Despre propunerea lui Ilie Bolojan a vorbit și primarului din Ciugud, județul Alba, satul smart fruntaș în bune practici. 

„Am citit și eu propunerea domnului Ilie Bolojan privind așa-numita metropolizare a României, care presupune de fapt o comasare a comunelor care gravitează în jurul marilor municipii. Nu este o propunere nouă deoarece, după cum cred că știți, există mai multe inițiative privind reorganizarea administrativă a României sau comasarea voluntară a comunelor cu orașe sau cu alte comune.

Orice măsură care va schimba structura administrativă a României trebuie gândită cu seriozitate pentru că va afecta ireversibil soarta locuitorilor din respectivele comunități. Cred că este nevoie ca fiecare măsură să fie serios dezbătută, iar comasarea sau modificarea structurii administrative trebuie să rămână un act voluntar, care să exprime voința cetățenilor din localitățile care ar urma să se comaseze.

Părerea mea este că nu e necesară o metropolizare a României și crearea unor administrații publice mamut, deoarece acestea nu vor fi funcționale. Din păcate, în România avem numeroase exemple de instituții mamut care au adevărate picioare de lut, sunt bugetofage și funcționează greoi.

În cazul zonelor metropolitane municipiile, orașele și comunele componente pot colabora mult mai bine prin parteneriate sau asociații de dezvoltare intercomunitare. Deja asemenea structuri și parteneriate sunt funcționale în județul Alba.

Exemplul Ciugud și Alba Iulia

Spre exemplu, Ciugud și Alba Iulia gândesc deja proiecte de dezvoltare strategică și deja colaborăm în multe domenii precum transportul, infrastructura, dezvoltarea economică, valorificarea Râului Mureș prin noile debarcadere care vor fi în fiecare localitate. Dorim, spre exemplu, ca în următorii ani, să construim cea mai lungă pistă de biciclete din Transilvania și poate din România – Via Maris Transilvana, o rută care va merge pe malul râului Mureș, pornind din Ciugud și ajungând în Alba Iulia, în parcul dendrologic.” , a declarat primarul din Ciugud, Gheorghe Damian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel