Data actualizării:
Data publicării:

ILAN LAUFER, mesaj după atentatul de la Charlie Hebdo

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

Jurnaliștii de la Charlie Hebdo - care au murit miercuri, 7 ianuarie - aveau o singură misiune: să facă lumea "să râdă" de extremiştii religioşi cu ajutorul unor caricaturi considerate a fi blasfematoare, publicate cu scopul de a atrage atenţia şi de a combate actele de violenţă comise în numele oricărei credinţe.

VEZI ȘI: EXCLUSIV. Laura Chiriac, mărturisiri cutremurătoare: Nu se poate explica această stare de teroare


Ilan Laufer, om de afaceri evreu, a acordat un interviu pentru DC News în care a arătat și argumentat care este punctul său de vedere în legătură cu masacrul de la Paris.

DC News: Cum vedeți luarea în derâdere a simbolurilor religiei?

Ilan Laufer: Este o chestiune pe muchie de cuțit. Nu este prima dată când se întâmplă astfel de lucruri în Franța. Mi se pare un lucru foarte periculos. În clipa în care aduci critici unei religii... este destul de periculos. Astfel de lucruri îi pot face pe unii fanatici să acționeze în moduri teribile. În Coran scrie că profetul Mahomed spunea că, atunci când religia lor este pusă în pericol, se poate declanșa un război sfânt care se numește Jihad. Atunci când unii sunt foarte îndoctrinați, pot apărea diverse atentate. Lucrurile acestea se întâmplă de foarte mult timp. În Israel, locul de unde sunt eu, a fost o perioadă în anii '90 când erau multe atentate împotriva evreilor, dar acolo a fost un război teritorial. În prezent, se întâmplă altfel lucrurile. Să faci un atentat asupra unei redacții care reprezintă dreptul la libertatea de exprimare... este un lucru ciudat. În mod normal, în cazul în care îți este ofensată cultura, poți acționa în instanță. În niciun caz nu trebuie să atentezi la viața unui om! Acest lucru mi se pare strigător la cer în Franța, o țară cu o democrație veche. Situația este foarte alarmantă. Veți vedea că sunt șanse mari ca lucrurile acestea să degenereze. Dacă autoritățile vor scăpa situația de sub control, sunt șanse ca atentatele să se repete și alte părți. Eu așa văd lucrurile.

DC News: Credeți că libertatea gândirii, exuberanța presei și cultura creștină pot conviețui?

Ilan Laufer: Cultura creștină, cultura islamică și cultura iudaică s-au adaptat în ultimele mii de ani. Consider că toate religiile din lume vor fi din ce în ce mai flexibile. Cu extremiștii islamiști.... este o poveste foarte complicată, mai ales cu ce se întâmplă acum în lume cu ISIS și statul islamic... este o problemă majoră, dar acolo este o problemă politică majoră. Atunci când se amestecă politica și religia rezultă o problemă foarte mare. Dacă ținem cont doar de ce se întâmplă în mod normal, eu cred că, în următorii 10-15 ani, impactul religiei asupra societății va fi mai redus față de ceea ce se întâmplă acum. Impactul religiei ar putea fi mai mult orientat într-o direcție pur și simplu. Practic, religia va face parte din cultura noastră și ne va defini ca popor. În următorii 10-15 ani, va fi o schimbare majoră în felul în care vedem astăzi biserica și religiile în general. Asta este ceea ce cred eu ca predicție. Odată cu avansarea științei, lucrurile avansează și în ceea ce privește biserica. Lucrurile evoluează foarte rapid și suntem obligați, ca societate, să ne adaptăm. 

DC News: Ce mesaj aveți în aceste momente pentru francezi?

Ilan Laufer: Îmi pare nespus de rău. Este un moment oribil. Au murit niște oameni nevinovați, cu atât mai mult cu cât erau niște jurnaliști care reprezentau dreptul la liberă exprimare. Transmit condoleanțe poporului francez. Sper că autoritățile franceze vor găsi soluții pentru a preveni pe viitor astfel de episoade. Vă spun și de ce. În Franța, la momentul de față, 10% din populație este musulmană. Printre cei 10%, probabil mulți dintre ei sunt solidari cu atacatorii. Dacă ai 1% din populația unui stat atât de mare cu potențial de a deveni extremistă... vorbim despre o problemă de siguranță națională pentru Franța. Autoritățile trebuie să se gândească cum abordează această situație. Întotdeauna, când se întâmplă un astfel de atentat, riscăm să avem de-a face și cu alte efecte dramatice.

Cel puţin 12 persoane au murit miercuri într-un atac comis de indivizi înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de rachete la sediul parizian al revistei de satiră Charlie Hebdo. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti: Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel