Data publicării:

„Iisus a chemat la masă pe toată lumea”. Reacția MozaiQ, după ce scena cu „Cina cea de Taină” i-a iritat pe politicienii români conservatori

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Sport
WhatsApp
FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace
Asociația MozaiQ a răspuns în urma comentariilor politicienilor conservatori români și a Bisericii Ortodoxe Române, împotriva modului în care a fost organizată deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024.

„De la muzică postmodernă și catwalk pe Sena, la purtarea torței olimpice de către un alergător de parkour, festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris a reprezentat un compendiu de referințe culturale moderne, de unde bineînțeles că nu putea să lipsească arta travestiului, care în ultimii ani a crescut foarte mult în popularitate. 

Scena de travesti din cadrul spectacolului nu încearcă nicidecum să desacralizeze creștinismul, ci să aducă o valoare ludică și colorată, să marcheze diversitatea umană care ne caracterizează pe toți. Ce pătează această imagine este rigiditatea homofobă și transfobă a unor politicieni. Să nu uităm că Iisus a chemat la masă pe toată lumea”, ne-a răspuns Sergiu Marinescu, director de comunicare MozaiQ, în urma unei solicitări de poziționare față de acest subiect.

FOTO: Reuters Marketplace

Reacția politicienilor conservatori și a Bisericii Ortodoxe Române

Reamintim că mai mulți politicieni conservatori au criticat aspru o scenă unde apar mai multe persoane din comunitatea LGBTQAI+, într-un cadru care face trimitere la celebra pictura „Cina cea de Taină”, realizată de Leonardo da Vinci.

Senatorul PSD, Titus Corlățean, a fost printre primii care au reacționat, exprimându-și nemulțumirea printr-o postare pe Facebook. Corlățean a descris momentul ca fiind o "rușine universală" și a acuzat o minoritate "stângistă și anticreștină" de parodierea identității creștine.

Robert Sighiartău, deputat PNL, a avut și el un comentariu. „Cina cea de Taină reinterpretată în stil LGBT la deschiderea Jocurilor Olimpice din Franța. O bătaie de joc la adresa creștinismului și valorilor civilizației europene. Progresismul stângist cu toate versiunile lui este cangrena care distruge zi de zi spiritul și cultura europei. Victimele suntem noi! Ne mai putem trezi sau e prea târziu?”, a scris Robert Sighiartău, deputat PNL, pe Facebook.

Europarlamentarul AUR, Claudiu Târziu, a denunțat la rândul său momentul din deschiderea Jocurilor Olimpice, catalogându-l drept o "blasfemie" și acuzând ideologia neomarxistă că a murdărit și a pus în primejdie valorile tradiționale.

Și Adrian Agachi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a reacționat. Acesta a vorbit despre ideologizarea culturii „woke”, un termen adesea folosit în încercarea de a portretiza incluziunea drept război cultural. „Deja se observă o certă dorință de a impune astfel de manifestări la nivel global, chiar și în cadrul unor evenimente care nu au legătură nici cu religia, nici cu viața personală, dar care, prin amploarea lor, pot servi publicitar ideologia woke“, se arată în mesajul postat de Adrian Agachi pe Facebook.

VEZI ȘI: Manevră cu „Cina cea de taină”, de la JO Paris 2024. Simina Tulbure (Reper): De ce este chiar bine că s-a procedat așa

VEZI ȘI: „Nu a fost un spectacol depravat”. Nicu Ștefănuță, reacție după scena cu „Cina cea de taină”, din ceremonia de deschidere de la Paris

Reacția din tabăra cealaltă. Nicu Ștefănuță și Simina Tulbure au contraatacat

Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță, reprezentant al grupului Verzii/ALE, și-a exprimat aprecierea față de ceremonia de deschidere, evidențiind importanța diversității și libertății. Pe pagina sa de Facebook, Ștefănuță a scris:

„Mie mi-a plăcut mult deschiderea Jocurilor Olimpice. Alegerea artiștilor, Lady Gaga, Céline Dion revenită din boala gravă, muzica modernă, personajele din ceremonie, diversitatea. Franța a fost mereu un far al drepturilor și al libertăților. O contrapondere a conservatorismului mondial, de la Revoluție încoace. Nu, nu a fost un spectacol depravat. Este pur și simplu lumea în forma ei liberă. Îi felicit pe organizatori pentru curaj și asumare.”

Simina Tulbure, deputată din partea partidului Reper, a fost la fel de entuziastă în privința ceremoniei, descriind-o ca fiind „cea mai frumoasă din istorie”:

„Mie mi-a plăcut enorm, am urmărit toată ceremonia aseară. Franța chiar a reprezentat cu cinste Uniunea Europeană și sloganul „uniți în diversitate”, eu am fost mândră de asta. Suntem parte a unei Uniunii tolerante, care respectă pe toată lumea. Argumentul ăsta al unui război cultural mereu mizează pe extreme și pe ideea că sunt două tabere care se luptă. Cred că asta e o tactică a extremiștilor prin care să nu mai iasă în evidență momente care îi includ pe toți.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel