IICCMER regretă profund gestul femeii care și-a dat foc în Poiana Brașov, în luna mai 2023. Fiul ei de 12 ani a fost ucis la Revoluție
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Valentina Miu
WhatsApp
Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc își exprimă regretul profund pentru tragedia petrecută în Poiana Brașov, la finalul lunii mai 2023, atunci când mama unui Erou Martir al Revoluției Române și-a dat foc pentru că nu a mai putut îndura umilința la care a fost supusă de Statul Român. 

Femeia a recurs la acest gest deoarece era dezgustată de faptul că autoritățile române nu au găsit vinovații nici acum, la peste 30 de ani de la Revoluție, pentru moartea fiului ei. De asemenea, conform informațiilor, aceasta era stabilită în Spania, iar reprezentanții Casei de pensii, din județul de care aparținea, i-au comunicat că ,,nu are nevoie de banii statului român, atâta timp cât aceasta locuiește în altă țară’’.

,,Este tragic ce s-a întâmplat, cu atât mai mult cu cât există alte zeci de mii de victime ale regimului ilegitim și criminal comunist, care nu și-au găsit dreptatea nici acum, la aproape 34 de ani de la Revoluția din 1989. Singura modalitate de consolare oferită celor care și-au apărat demnitatea și onoarea chiar cu prețul vieții, în fața dictaturii, este ca autoritățile să le accepte și să le recunoască statutul de victime. Încă o dată, fac un apel public către toate autoritățile competente să își aloce expertiza și resursele pentru a trata cu responsabilitate problemele victimelor comunismului și ale familiilor acestora. Sutele de mii de victime și vieți pierdute ale abuzurilor și crimelor acestui regim totalitar își așteaptă, încă, recunoașterea și dreptatea. Între timp, familiile acestora își trăiesc în tăcere dramele, iar când se lovesc de indiferența autorităților, recurg la fapte profund tragice, așa cum este și cazul femeii de la Poiana Brașov. Este absolut inadmisibil ca astăzi, în democrație, să se repete în același loc gestul făcut de Liviu Babeș, la data de 2 martie 1989, care a protestat pentru libertatea semenilor săi’’,  a declarat Prof. univ. dr. Florin Daniel Șandru, Președinte executiv IICCMER.

VEZI ȘI: Dosarele interne ale Revoluţiei, declasificate. Istoricul Lavinia Betea: Ar fi nemaipomenit să fie acele rapoarte, conţin informaţiile până în 22 decembrie, când a sărit în aer Partidul Comunist

Istoricul Lavinia Betea a reacționat cu privire la declasificarea dosarelor interne ale Revoluției din 1989, într-un interviu acordat în exclusivitate DC NEWS.

"SRI a declasificat dosarul intern al Revoluției din 1989, documente care pot fi consultate online. Ce ar putea conține aceste documente?”, a întrebat Val Vâlcu.

"Ce interesant! Poate fi vorba despre rapoartele din teritoriu ale Inspectoratelor Județene ale Securității, ar fi nemaipomenit. Pentru că ele conțin informațiile până în 22 decembrie 1989, când a sărit în aer Partidul Comunist. Acele rapoarte ne-ar lămuri în mare măsură din 22 până în 25 decembrie. Pentru acea perioadă sigur nu le mai avem pentru că erau în subordinea Armatei, fuseseră anihilate aceste structuri”, a explicat Lavinia Betea.

"Nu mai transmiteau rapoarte?”, a întrebat jurnalistul.

Citește continuarea pe: https://www.dcnews.ro/dosarele-interne-ale-revolutiei-declasificate-istoricul-lavinia-betea-ar-fi-nemaipomenit-sa-fie-acele-rapoarte-contin-informatiile-pana-in-22-decembrie-cand-a-sarit-in-aer-partidul-comunist_899797.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel