"IHU", noua tulpină COVID-19, descoperită în Franța: Acesta este momentul în care devine o "variantă îngrijorătoare"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
A apărut o nouă tulpina a COVID-19.

În timp ce varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 abia a fost confirmată în România, o nouă tulpină a fost descoperită în Europa.

Se numește IHU și a fost descoperită la sfârșitul săptămânii trecute, de oamenii de știință de la Institutul IHU Méditerranée – Infection din Franța.

"Ceea ce face ca o variantă să fie mai cunoscută și mai periculoasă este capacitatea sa de a se multiplica datorită numărului de mutații pe care le are în raport cu virusul original.

Acesta este momentul în care devine o "variantă îngrijorătoare", precum Omicron. Rămâne de văzut în ce categorie se va încadra această nouă variantă", au declarat experții de la IHU Mediterranee Infection din Marsilia.

Didier Raoult este profesorul care a făcut anunțul, iar pe 9 dembrie, a informat că noua tulpină a fost depistată la nişte pacienţi în orasul Forcalquier, la aproximativ 100 de kilometri de Marsilia.

Varianta IHU a fost depusă în rețeaua științifică de partajare GISAID, sub numele B.1.640.2.

În continuare, trebuie făcută o supraveghere epidemiologică pentru a vedea dacă această nouă variantă este mai transmisibilă sau mai gravă decât cele prezente deja la nivel mondial.

Radu Țincu: Omicron ar putea anunța SFÂRȘITUL pandemiei! Ni s-a PROMIS că undeva până la finalul acestui an...

 

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a declarat că dacă se confirmă că varianta Omicron a SARS-CoV-2 este mult mai blândă și nu produce forme severe, oamenii vor resimți COVID-19 ca pe o banală viroză respiratorie, care fie nu va produce niciun fel de risc, fie va genera riscuri minime asupra stării de sănătate.

În plus, medicul spune că este posibil ca varianta Omicron să anunțe sfârșitul pandemiei de COVID-19.

Întrebat la B1 TV dacă momentul în care varianta Omicron va deveni dominantă poate să fie finalul pandemiei, o teorie vehiculată și de managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, Radu Țincu a afirmat:

"Da, cu siguranță poate fi. Dacă într-adevăr că această nouă variantă virală e mult mai blândă și nu va produce forme severe care să pună în pericol viața oamenilor, este evident că atunci coabitarea va fi mult mai facilă, oamenii într-adevăr vor resimți COVID-19 ca pe o banală viroză respiratorie, care nu va produce niciun fel de risc sau riscurile sunt foarte puține asupra stării de sănătate, însă, vedeți, și aici trebuie să avem un pic de răbdare. Pentru că acele date statistice pe care le avem din Africa de Sud evaluează o populație foarte tânără".

"Ni s-a promis – și sunt studii în desfășurare – că undeva până la sfârșitul acestui an... citește mai departe pe AICI.

 

GCS, bilanț 14 decembrie, în România. Un tânăr de 29 de ani a murit. Era nevaccinat

Până astăzi, 14 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.794.589 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.655 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 

1.719.084 de pacienți au fost declarați vindecați.  

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 946 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 13 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 

Până astăzi, 57.847 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat

În intervalul 13.12.2021 (10:00) – 14.12.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 106 decese, dintre care 17 anterioare intervalului de referință, (55 bărbați și 51 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava,Timiș, Tulcea, Vaslui și Municipiul București.

Unul dintre decesele înregistrate a fost raportat de DSP Mehedinți și este al unui pacient infectat în Germania, unul raportat de DSP Constanța și este al unui pacient infectat în Federația Rusă și unul este al unui pacient raportat de DSP Bihor și este al unui pacient infectat în Ungaria.

Dintre cele 106 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 1 la categoria de vârstă 30-39 ani, 2 la categoria de vârstă 40-49 ani, 15 la categoria de vârstă 50-59 ani, 28 la categoria de vârstă 60-69 ani, 30 la categoria de vârstă 70-79 ani și 29 la categoria de vârstă peste 80 ani.

100 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Decesul de la grupa de varsta 20-29 ani este al unui pacient din județul Dolj, în vârstă de 29 de ani, de sex masculin, care prezenta comorbidități și era nevaccinat.

Au fost raportate 17 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Argeș, Bacău, Giurgiu, Neamț, Suceava, Tulcea, Vaslui, înregistrate în lunile octombrie și noiembrie 2021. În intervalul de referință au fost raportate 89 de decese.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel