Ihor Muraşo, directorul Centralei Zaporojie, răpit de ruși
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Ihor Muraşov, directorul general al Centralei Nucleare Zaporojie, a fost răpit de Armata Rusă.

Ihor Muraşov, directorul general al Centralei Nucleare Zaporojie, a fost reţinut de o patrulă rusă, în timp ce se întorcea de la staţia din Enerhodar. Ocupanţii ruşi i-au oprit maşina, l-au reţinut, l-au legat la ochi şi l-au dus într-o direcţie necunoscută. Răpirea lui Muraşov a fost anunţată, sâmbătă dimineaţă, de către Petro Korin, şeful companiei de stat care gestionează centralele nucleare ucrainene (Energoatom), scrie Rador.

"Directorul general al Centralei Nucleare Zaporojie este o persoană autorizată - acesta poartă responsabilitatea principală şi exclusivă pentru siguranţa nucleară şi radioactivitatea de la centrală. Reţinerea sa creează un pericol pentru funcţionarea celei mai mari centrale nucleare din Europa" - a declarat Kotin, cerând eliberarea imediată a directorului şi readucerea acestuia la centrala nucleară.

"Adresez un apel separat către directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, şi către şeful Asociaţiei Mondiale a Operatorilor Nucleari, Tom Mitchell, solicitându-le să folosească toate măsurile posibile pentru a-l elibera de urgenţă pe Ihor Muraşov din captivitatea ocupanţilor ruşi şi a-l repune în funcţia sa oficială" - a adăugat Kotin.

Citește și:

De ce Zelenski le cere soldaților ruși care vor fi trimiși la război în Ucraina să se tatueze

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat poporul rus să se revolte împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi să pună capăt războiului, informează Agerpres, citând dpa.

"Pentru a opri aceasta (războiul), trebuie să opriţi această singură persoană în Rusia care vrea război mai mult decât viaţă", a subliniat Zelenski într-un mesaj video.

Într-un al doilea mesaj video, Zelenski s-a adresat în special regiunii multietnice Caucaz din Rusia. Numeroşi membri ai minorităţilor etnice ar fi trimişi în zona de război.

Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că aduce moarte, tortură, viol şi distrugere. "Acest lucru poate fi oprit", însă cetăţenii (ruşi) trebuie "să se ridice şi să lupte", a declarat el.

De asemenea, preşedintele ucrainean a salutat rezistenţa din Rusia faţă de mobilizarea parţială a rezerviştilor ordonată de Kremlin.

Zelenski a spus că 58.000 de ruşi au fost ucişi în Ucraina, cifră neconfirmată de Moscova şi care nu poate fi verificată din surse independente.

Potrivit lui Zelenski, mulţi dintre soldaţii ruşi au fost trimişi la luptă fără legitimaţii sau documente, ca să nu poată fi identificaţi, şi i-a sfătuit pe ruşii recrutaţi să-şi tatueze numele, pentru ca trupurile lor să poată fi restituite rudelor.

Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor Herson şi Zaporojie, din Ucraina

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut independenţa regiunilor ucrainene Herson şi Zaporojie, potrivit unor decrete prezidenţiale publicate joi seară, cu o zi înainte ca Rusia să finalizeze anexarea lor, notează AFP.

"Ordon recunoaşterea suveranităţii şi independenţei de stat" a regiunilor Herson şi Zaporojie, situate în sudul Ucrainei, a declarat în aceste decrete Vladimir Putin care se pregăteşte să oficializeze vineri anexarea celor două, precum şi a regiunilor Doneţk şi Lugansk (est). Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel