Urmărește emisiunea live
IGSU, lecţii despre stinsul incendiilor din bucătărie
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Incendiu. FOTO: ISU Bihor
Incendiu. FOTO: ISU Bihor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a postat pe pagina de socializare un clip despre cum se poate stinge focul aprins accidental în bucătărie, înainte de a se declanşa un incendiu devastator. 

"Când uiți tigaia pe foc și este plină cu ulei, grăsimea se poate aprinde în câteva minute. Nu trebuie să intri în panică și nici să torni apă în tigaie. Iată ce trebuie să faci pentru a preveni o tragedie și pentru a-ți salva casa de la incendiu.

Când uleiul din tigaie începe să fumege este foarte aproape de punctul de ardere. Nu uita niciodată tigaia pe foc cu grăsime în ea. Ține minte că uleiul se aprinde foarte ușor, iar flăcările ajung rapid de la aragaz la mobilierul din bucătărie, la perdea și la toate celelalte obiecte.

Chiar dacă uleiul din tigaie a luat foc și flăcările par amenințătoare, nu te pierde cu firea! Dacă te poți apropia de aragaz, stinge imediat focul și acoperă tigaia cu un capac, un prosop ud sau o pătură ignifugă. Fără oxigen, focul se va stinge de la sine.

Să nu torni apă în tigaie sau să încerci să iei tigaia încinsă de pe aragaz și să o arunci în chiuveta cu apă. Oxigenul din apă va înteți flăcările și riști să te arzi grav.

Nu te grăbi să pui mâna pe tigaie, chiar dacă flăcările s-au stins. Ea este în continuare foarte fierbinte. Te poți arde și o poți scăpa din mâini, riscând să te stropești cu uleiul încins. Lasă tigaia pe aragaz, deschide larg fereastra să iasă fumul!

Dacă focul a luat amploare și nu îl poți stinge, sună urgent la 112!", se arată în postare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel