Igor Dodon PUNE în PERICOL integritatea Maiei Sandu
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Igor Dodon, președintele în exercițiu al Republicii Moldova, pune în pericol integritatea Maiei Sandu, noul președinte ales peste Prut.

Maia Sandu, președinta aleasă a Republicii Moldova, nu dispune deocamdată de pază de stat. Conform legislației în vigoare care stipulează că Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) este în subordinea președintelui țării, prin modificările efectuate în iulie 2019, Sandu trebuie să primească pază de stat la indicațiile președintelui în exercițiu, Igor Dodon. Acesta însă nu a dispus o asemenea măsură.

În seara zilei de 13 noiembrie 2016, imediat după anunțarea datelor preliminare ale turului doi de scrutin prezidențial, Igor Dodon s-a pomenit protejat de angajați ai SPPS. Atunci ordinul a fost semnat de directorul SPPS, serviciul fiind în subordinea Guvernului. Dodon a cerut însă autorităților să nu-i mai păzească locuința înainte ca el să fie învestit în funcția de președinte. 

Reprezentanții PAS ne-au spus că, deocamdată, Maia Sandu nu a fost notificată despre o posibilă acordarea a pazei, chiar dacă au trecut în jur de 20 de ore de la anunțarea rezultatelor preliminare ale scrutinului, câștigat de aceasta.

Cine dispune acordarea pazei?

În 2016 a fost modificată Legea cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat, din 2008, astfel încât președintele țării a fost lipsit de dreptul de a decide acordarea protecției demnitarilor de stat, inclusiv de a decide asupra sediilor de lucru, reședințelor și obiectelor ce se afla sub protecția SPPS.

În iunie 2019 Legea însă a fost modificată, astfel încât SPPS a trecut în subordinea președintelui țării, precizează Ziarul de Gardă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel