Ieșenii, nedumeriți în legătură cu un avion care dă târcoale orașului de câteva zile. Ce urmărește aeronava, de fapt
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ieșenii, nedumeriți în legătură cu un avion care dă târcoale orașului de câteva zile. Ce urmărește aeronava, de fapt / Foto: Pixabay
Ieșenii, nedumeriți în legătură cu un avion care dă târcoale orașului de câteva zile. Ce urmărește aeronava, de fapt / Foto: Pixabay
Un avion unic tot dă târcoale Iașului de câteva zile, iar oamenii s-au tot întrebat ce urmărește acesta.

Ieșienii au observat câteva zile la rând un avion de mici dimensiuni care zboară la o altitudine de aproximativ 500 de metri deasupra orașului și au început să se întrebe ce urmărește, de fapt, acesta. Avionul are un traseu fix și poate fi văzut în diverse colțuri ale Iașului.

Dacă tot nu este folosit pentru agrement, salturi cu parașuta sau pentru transportul călătorilor, oamenii s-au întrebat despre ce tip de avion este vorba.

Potrivit Ziarului de Iași, este vorba fr o aeronavă de tip Beechcraft Super King Air 350, folosită de Autoritatea Aeronautică Civilă Română pentru a verifica şi calibra sistemele de radionavigaţie, pentru aterizare şi rute, precum şi procedurile de zbor ale aeroporturilor civile şi militare. În valoare de aproape 12 milioane de euro, avionul a fost achiziţionat în baza unei licitaţii câştigate de Beechcraft Berlin Aviation Gmbh şi prezentat oficial luni.

Ce face, de fapt, această aeronavă

Cu ajutorul acestui avion, se va asigura îndeplinirea atribuţiilor Autorităţii Aeronautice Civile Române, în domeniul verificărilor din zbor, pentru următorii 20-30 de ani.

Anterior, calibrarea şi verificarea sistemelor de radionavigaţie ale aeroporturilor au fost făcute cu o aeronavă Beechcraft King Air 350, care a desfăşurat, până în 2019, misiuni de verificări cu peste 11.400 de ore de zbor efectiv şi 5.240 de aterizări din zbor. Fosta aeronavă de calibrare atinsese un grad mare de uzură, făcând imposibilă validarea unor proceduri de zbor, restricţionarea operării în spaţiul RVSM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel