Data publicării:

IDF arată presei un nou tunel Hamas, la doar câteva sute de metri de punctul de trecere a frontierei Erez cu Israelul

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agepres
Foto: Agepres
IDF a descoperit un nou tunel subteran al Hamas, chiar lângă granița Fâșiei Gaza cu Israelul, unde găurile sunt cu câțiva metri mai adânci față de alte părți ale rețelei.

Hamas a avut întotdeauna o reputație pentru unele dintre cele mai eficiente tuneluri subterane ale oricărei miliții sau organizații teroriste.

Într-un tur media organizat de Forțele de Apărare Israeliene (IDF) în Gaza, unul dintre cele mai impresionante exemple pe care armata israeliană le-a descoperit a fost expus complet.

Intrarea era chiar în interiorul Gazei, la doar câteva sute de metri de punctul de trecere a frontierei Erez cu Israelul, unde era o gaură deschisă în nisip.

Înăuntru era un tunel puternic fortificat și, fără îndoială, cel mai mare pe care l-a văzut presa vreodată în Gaza.

Era destul loc în interiorul structurii din beton armat. O țeavă de oțel trecea pe partea superioară a acesteia, iar cablurile de electricitate atârnau înăuntru.

IDF a spus că tunelul străbate mai mult de 3 kilometri în centrul orașului Gaza.

Nu este un secret că Hamas și-a construit infrastructura subterană de ani de zile. Le folosește pentru a transporta luptători, nu numai aparținând Hamas, ci și altor grupuri militante precum Jihadul Islamic, de la un capăt la altul al fâșiei.

De asemenea, sunt folosite pentru a muta și depozita arme, a lansa atacuri împotriva Israelului și, în acest război, pentru a ține ostatici.

Cu fiecare război cu Israel, tunelurile sunt distruse și reconstruite din nou. Dar întinderea labirintului de sub Gaza este greu de înțeles, se crede că se poate întinde pe 240 - 320 de kilometri.

Înăuntru nu erau lumini. IDF a așezat o grilă metalică pe podea pentru a acoperi găurile din pământ care au adâncimi de până la 15 metri, până în alte părți ale complexului subteran.

Un purtător de cuvânt al IDF a spus că gradul de sofisticare și inginerie folosit pentru a construi și întreține aceste tuneluri a fost „impresionant”.

În timp ce războiul continuă, luptătorii Hamas sunt încă ascunși în aceste pasaje subterane, la fel ca ostaticii israelieni

Terenul din interiorul Gazei, lângă granița cu Israel, care este cunoscut sub numele de zona tampon, a fost împânzit de tancuri și buldozere israeliene.

Turnurile cu mitraliere automate ale IDF - care înconjoară Fâșia Gaza și sunt poziționate de-a lungul zidului - au fost în mod clar grav avariate în atacul din 7 octombrie al Hamas.

Pasarela acoperită de la punctul de trecere Erez în Gaza a fost distrusă, împreună cu birourile de frontieră israeliene adiacente trecerii.

Hamas și-a promovat de mult rețeaua de tuneluri pe postul său oficial de știri de televiziune, dar teroriștii nu le-au permis vreodată jurnaliştilor să le viziteze pe cele pe care le-a construit pentru luptă.

Israelul insistă că războiul său trebuie să continue până când sunt distruse tunelurile și Hamas este învins. Turneul media a avut ca scop să le arate jurnaliştilor cu ce au de-a face soldații israelieni sub Gaza.

Problema este că tunelurile sunt încorporate în Fâșia Gaza. Această fâșie minusculă de pământ este printre cele mai dens populate locuri de pe pământ, așa că, desigur, rețeaua trece adânc sub case, școli și cartiere.

Hamas și-a perfecționat construcția de tuneluri în ultimii 20 de ani. Membrii grupului și baronii de contrabandă le-au construit sub granița de sud cu Egiptul, după ce Israelul și-a impus asediul în Gaza în 2006.

În timp ce războiul continuă, luptătorii Hamas sunt încă ascunși în aceste pasaje subterane, la fel ca ostaticii israelieni.

IDF rămâne cu o dilemă: cum să distrugă rețeaua fără a ucide ostatici în acest proces?

În ceea ce privește infrastructura civilă a  Fâșiei Gaza, Națiunile Unite spun că 45% din fondul de locuințe al teritoriului a fost distrus.

Israelul spune că dorește să protejeze civilii în timpul acestui război, dar oficialii din domeniul sănătății din Gaza afirmă că peste 21.000 de palestinieni au fost uciși până acum.

Tunelurile au oferit Hamas un avantaj strategic militar extraordinar în acest război, iar Israelul vrea ca acestea să fie distruse odată pentru totdeauna, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel